GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
13 Mayıs 2022 Cuma 10:43

AK Parti 'rant var' demişti… Karşıyaka planlarına kritik onay!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışmalara neden olan Cumhuriyet Mahallesi planları için kritik bir gelişme yaşandı. AK Partili üyelerin yer seçiminden kaynaklı olarak 'rant' vurgusu yaptığı ilk etap için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu onaylandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka’ya bağlı Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisindeki 29 hektarlık alan için hazırlanan planlar onaylandı.

Geçmiş aylarda tartışmalara neden olan plan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Karşıyaka'da katılım sağladığı programda yapılan eylem sonrası bir kez daha gündeme gelmişti.

KILIÇDAROĞLU DEVREYE GİRMİŞTİ
CHP Lideri mahalle sakinleri ile bizzat götürmüş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'a planlamaların yeniden gözden geçirilmesi talimatını vermişti. Bu doğrultuda ise mevcut planlar iptal edilerek bölgesel planlar yapılması kararı alınmıştı.

PLANLAR ONAYLANDI
İzmir Büyükşehir Meclisi'nde ise AK Parti cephesinden, “Gelen teklifte 20 bin metrekarelik inşaat artışı vardı. Bu güncel hesaplamalara göre 500 milyonluk rant demektir. Oy birliğiyle değiştirerek onayladık” eleştirileri gelmişti. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Özay Dağhan ise, “Tunç Soyer ile yemekte buluştuk. Bana ‘kabul edilse bile veto ederim’ dedi. Biz bölgenin bütüncül olarak planlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Bu alan için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu onaylandı.

PLANDA NELER YER ALIYOR?
Hazırlanan planlarda ise nüfus yoğunluğu dikkat çekti... Buna göre planlama alanında 1'inci ve 2'nci Etap Revizyon Uygulama İmar Planından gelen kapasite nüfuslar Gelişme Konut Alanları 2 bin 999 kişi, Meskun Konut Alanları için bin 978 kişi ve Ticaret - Konut Alanlarından gelen nüfus oranı ise 3 bin 212 kişi olarak hesaplandığı belirtildi. Ayrıca 1'inci ve 2'nci Etap Nazım İmar Planı Revizyonunun kapsadığı Gelişme Konut Alanında 4.3 ha'lık alan için brüt nüfus yoğunluğu 697 kişi/ha, Meskut Konut Alanında 3.5 ha'lık alan için brüt nüfus yoğunluğu 565 kişi/ha ve Ticaret Konut Alanlarında 5.5 ha'lık alan için brüt nüfus yoğunluğu 584 kişi/ha olarak belirlendiği vurgulandı.