GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Ağustos 2020 Çarşamba 12:43

AK Parti'den olay yerinde itiraz! Karşıyaka'daki imar tartışması mahkemelik

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıldır yapılmayan Karşıyaka’daki alanın açık spor tesisinden özel eğitim alanına dönüştürülmesine AK Parti İl Başkanlığı tepki gösterdi. Alanda açıklama yapan İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “AK Parti ve MHP grupları olarak buradaki plan değişikliğine dava açacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ- Şemikler Mahallesi’nde bulunan, sosyal tesis ve açık spor tesisi olarak tescillenen 8243 metrekarelik alanın imar planlarının özel eğitim alanı olarak değiştirilmesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda oy çokluğuyla kabul edilmişti. Karara meclis salonunda tepkisini gösteren AK Parti ve MHP grubu plan değişikliğinde aykırılıklar yapılması gerekçesi ile hukuki süreç başlatmak için kolları sıvadı.

HIZAL: BURASI CHP BELEDİYECİLİĞİNİN SAMİMİYET TESTİ ALANI
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve beraberindeki heyet plan değişikliği yapılan alanda açıklama yaptı ve alınan karara tepki gösterildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grubu Başkanvekili Özgür Hızal yaptığı açıklamada bu alandaki planlamanı ile CHP belediyeciliği samimiyet test alanı olduğunu dile getirdi. Hızal açıklamasında “Meclisteki görüşmede buradaki alan ile ilgili tartışma çıkmıştı. Bu alan sosyal tesis ve spor imarlı bir alan… 5 yıldır bu alan özel eğitim alanına dönüştürülmek isteniyor. Cumhur İttifakı Grubu olarak buradaki plan değişikliği ile ilgili ciddi itirazlarımız oldu. Ancak CHP ve İYİ Parti gruplarının oyları ile burası planlamada özel eğitim alanına dönüştürüldü. CHP belediyeciliğinin samimiyetinin test edildiği bir alan burası… Benzer bir konu hakkında Mavişehir’deki plan değişikliği tartışması üzerinden buradaki plan değişikliğini biz ciddi şekilde eleştirmiştik” dedi.

‘HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ’ DEDİ VE EKLEDİ: ODALARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ
İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ise planlama yapılırken mevzuata uygun hareket edilmediğini belirterek planlamanın iptali için hukuki süreç başlatacaklarını dile getirdi. Sürekli açıklamasında “Bu alan Emlak Konut’un İzmir’deki ilk projelerinden birisi… Burada güzel bir şehirleşme yapıldı. Bu proje yapılırken de burası spor alanı-sosyal tesis alanı olarak ayrıldı. Burayı 2014 yılında bir özel okul aldı. Kocaoğlu döneminde plan değişikliği için müracaat yapıldı. O dönemki yönetim tarafından kabul görmedi. Daha sonra 1/1000’lik uygulama imar planında spor alanı ve sosyal tesis alanı olan yer, Karşıyaka revizyon planında 1/5000’lik planda spor alanı ve sosyal tesis alanı olarak belirlendi. Geçtiğimiz günlerde özel okul sahiplerinin müracaatı ile konu meclise geldi. Mecliste CHP ve İYİ Parti’nin oyları ile bu plan geçti. Hiçbir hukuki gerekçesi ve haklı yanı yok bunun. Mekansal Planlar Yönetmeliği 26. Maddesine aykırı… Bir yerde spor alanı ve sosyal tesisi değiştiriyorsanız hizmet etki alanında yürüme mesafesinde eş değer bir yer ayırmak zorundasınız. Bu ayrılmadan plan tadilatı yapıldı. Biz ret oyu verdik. AK Parti ve MHP grupları olarak dava açacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’de yapmak istediği planlara ayrım gözetmeksizin itiraz eden, dava açan, odalar nerede? Burada açık bir ihlal var. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası neredesiniz? Sizi göreve davet ediyoruz” dedi.

KAMUOYU ÇİFTE STANDARDI GÖRMELİ
Sürekli Mavişehir’de TOKİ’nin yaptığı satışlara yapılan itirazlar üzerinden samimiyet eleştirisi yaptı. Sürekli, “Mavişehir’deki satış için mahkemeye gittiler. Tabii ki gidebilirler. Buna saygı duyuyoruz. Ama burada niye çelişkili davranıyorsunuz? Neden görmezden geliyorsunuz? Biz burada samimiyet göremiyoruz. Kamuoyu bu çifte standardı görmeli. Kocaoğlu döneminde yapılmayan bu plan geçtiğimiz aylar içerisinde 1/5000 planda bu uygulama yapılmamışken şimdi nereden çıktı yapıldı? Bu sorunun cevabının verilmesi gerekir. Verilen cevaplar var. Deniyor ki: TOKİ burayı satmasaydı… TOKİ Türkiye’nin birçok yerinde bu tarz alanları satıyor ve yerine amacına uygun kullanım alanları oluşturuluyor. Aldıktan sonra bu şekilde imar uygulaması yapılan alan gösterin. Sayın Dağ başkanımız açık bir şekilde ifade etti: ‘TOKİ’nin sattığı yerlerde hiçbir zaman plan değişikliği yapılmayacak. Mevcut kullanımın dışına çıkılmayacak’ diye en yüksek düzeyden kamuoyuna görüşümüzü deklare etti. Hal böyleyken bu plan değişikliğindeki ısrarı kabul etmiyoruz. Hukuki haklarımızı da yargıya taşıyacağız. Olanları İzmirlilerin takdirine sunuyoruz” dedi.