GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Temmuz 2024 Perşembe 18:11

AK Parti’den ‘devir’ tepkisi: Cemil Tugay mallarımıza göz dikti

Karşıyaka Belediyesi’nin bünyesinde bulunan asfalt plent tesisinin İZBETON’a devredilmesi önerisi meclis gündeminde tartışmalara neden oldu. AK Parti Grubu'ndan Adem Öztürk, "Şimdi Cemil Tugay İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduktan sonra kendisiyle İzmir Büyükşehir Belediyesinde de görev yapıyorum. Sırasıyla bizim mallarımıza tabirimi uygun görürüm ‘göz dikti’" dedi.

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisinin 2’inci oturumu gerçekleştirildi.Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Başkan Vekili Servet Ebru Gürdemir başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise Karşıyaka Belediyesi’ne ait asfalt plent tesisinin devredilmesi önerisi yer aldı. İlgili gündem maddesi mecliste tartışmalara neden oldu.

ÖZTÜRK: MALLARIMIZA GÖZ DİKTİ
AK Parti Grubundan açıklamalarda bulunan Adem Öztürk, “Bir önceki dönem, 2019-2024 döneminde  biz de bu sıralarda birçok arkadaşımız görevini yürütürken Cemil Tugay da sayın başkanımız da buradaydı. Bu bahse konulu rapora  bahse kurulu asfalt plenti  2020 yılına kadar atıl bir vaziyette duruyordu. 2020 yılında bir masraf yapılarak  Karşıyaka Belediyesi tesislerine kazandırıldı.  ve üretime başladı. Bunun üretime geçmesinin temel sebebi şuydu; Karşıyaka ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın  asfaltlama, yamalama konusunda sıkıntı yaşadıkları için İZBETON’la bu sorunu çözemedikleri için bir türlü. Çünkü İZBETON kendi sorumluluk sahası dışındaki yerlerde asfaltlama ve yamalama çalışmaları yapmak için  belli bir takvimi erteliyor. Bu da  vatandaşlarımızın sorunlarına bir çözüm elde etmiyordu. Bunu da Sayın Cemil Tugay görmüştü ve asfalt plentini  tekrar hizmete geçirmiştim. Asfalt palentini hizmete geçirdikten sonra kendisinin çeşitli yerlerden hatta burada  faaliyet raporları  bütçede görüşülürken rakamları yanlış hatırlamıyorsam 2 yıl içerisinde, 3 yıl içerisinde yaklaşık 10 bin metreküp civarında, 10 bin  ton civarında hasat üretildi. Yaklaşık  20 metrekaresini yanlış hatırlamıyorsam, 11 metrekare civarında bir yama yapıldı Karşıyaka ilçesinden. Ciddi bir sorun aslında.  Biz şimdi bugün ne yapıyor?  Biz bugün bu asfalt plentini  Kent AŞ'ye kullanım hakkına intifa hakkını devrediyoruz. Diyoruz ki bizim  3 bin tane elemanımız var. Ham maddeyi alma konusunda sıkıntımız var. Bu plenti işletme konusunda sıkıntımız var.  biz bu işi yapamıyoruz. O yüzden bu işi Kent A.Ş’ye devredelim. Peki Kent A.Ş’ye devrettikten sonra ne olacak? Kent A.Ş bunu İZBETON’a devredecek. Biz bu mecliste bu meclis sıralarında kendi ihtiyacımızda fazlasını üretiyoruz, ürettiğimiz fazlasını da ihtiyacı olan ilçelere satmak için metreküp birim bedeli bile belirlemiştik. Şimdi bize ait olan bir tesis,  Karşıyaka'da ciddi sorunlarını gideren bir tesisi önce Kent AŞ'nin sonra İZBETON’a bırakacağız. Bir sürü yer devrediyoruz. Ama Kent A.Ş’yii halen bir türlü zarardan kurtaramadık. Yine önceki dönemde ben ifade ettim. Kent A.Ş belediyenin sırtında kambur gibi. Şimdi yeni bir adım atıldı. Sayın Başkan tarafından deneyimli bir arkadaşımız, iyi bir arkadaş Kent A.Ş’nin başına getirildi. İnşallah onun zamanında bazı şeylerin düzeleceğini düşünüyorlar ama Türkiye'nin hiçbir yerinde bu kadar imkanları, bu kadar tesisleri, bu kadar lokantaları, bu kadar vesaire vesaire tesisleri olup da zarar eden başka bir kurum görülmemiştir. Şimdi Cemil Tugay İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduktan sonra kendisiyle İzmir Büyükşehir Belediyesinde de görev yapıyorum. Sırasıyla bizim mallarımıza tabirimi uygun görürüm ‘göz dikti’ “ dedi. Öztürk’ün sözleri sırasında ise canlı yayın kesildi.

ÖZUSLU:  FİYATI BAŞKANLARIMIZ AZ BULDU
Eleştirilere yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Özuslu, “Bu arsanın alınışında ben o zaman da büyükşehir belediyesinde meclis üyesiydim. O zaman da Karşıyaka meclisinin üyesiydim. Özellikle TOKİ'nin Mavişehir'deki arsaları Mavişehir'deki arsaları TOKİ'nin belli müteahhit gruplarına hukuki bir süreç uygunluğu içinde tırnak içinde kullanıyorum. Satmış olması, satıyor olması buna mukabil bu kadar kıymetli olan arazileri Karşıyaka Belediyesi olarak ya biz bir yükün altına girelim, hiç olmazsa hepsini vermeyelim anlayışıyla Cemil Başkan'ın ortaya koyduğu iradeyle alınmış bir arsadan ediyoruz. Şunu söyleyeyim; Bir kere bilgi hatasını, eksikliğinin burada olduğu çok açık. Cemil Sayın Başkanımız bu arsayı ben alayım demedi. Niteliği belediye hizmet binası. Belediye hizmet alanı niteliğinde. Ama Karşıyaka Belediyesi'nin gelir kaynak yaratma adına ki bu zaman zaman ilçe belediyeleriyle büyükşehir belediyeleri arasındaki bu tür takaslar olabiliyor. Ayrıca değer tespitini Sayın Cemil Tugay yapmıyor. Bir değer tespit komisyonu oluşturuluyor. Onların çok değişik ölçülendirmeleri var. Biz ister kabul ederiz ister kabul etmeyiz. Benim bildiğim nitekim zaten bu fiyatı, bu 200 milyon TL'yi  sayın başkanımızın da, Yıldız Başkanımızın da az bulduğu şeklinde benim bilgim var. Yani bu kendisiyle yaptığım bir görüşmede bunun az bir rakam olduğunu ama bu bir komisyonun değer tespitidir.  Bunu bir kere bilinmesini istiyorum yani meclis tarafından ve kayıtlara geçmesi açısından bunun bir bilmesi lazım. Asfalt plentine gelince çok eski zamanda yapılmış, yanılmıyorsam Cevat Başkanlığı döneminde yapılmış bir asfalt plenti tesisimiz var ama büyükşehir kanunundan sonra arkadaşlar belli metrajın üzerindeki büyük caddelerin tamamını büyükşehirin görevi, sorumluluk alanı içinde. Dolayısıyla ilçe belediyelerinin Karşıyaka olsun, ister başka bir belediyemiz olsun ya da Türkiye'nin değişik vilayetlerindeki başka ilçe belediyeleri olsun, asfalt kentleri ranttabıl değildir. Yani attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyebilir. Çünkü bir plent tesisi çok pahalı tesis. Yani paranızı peşin vereceksiniz bana alacaksınız yani. Başka türlü vermiyor pek. Şimdi bu tür pahalı tesislerin büyükşehirin uhdesinde olması çok normal. Ve bizatihi kendi görevi zaten” dedi.

ÖZTÜRK: 3 BİN PERSONELLE ÇALIŞTIRAMIYORSAK YAZIKLAR OLSUN
Yeniden eleştirilerin dile getiren AK Partili Adem Öztürk, “Karşıyaka Belediyesi’nin sitesinden okumak istiyorum sizlere. Yani atıl denilen asfalt ne yapmış? Yani bu işte bir  yanlış bilgi var. Yalan demeyeceğim. Yanlış bilgi var ama nerede bilmiyorum. 2022  yılının Ağustos ayına kadar 9 bin 632 metre asfalt serim ve yama asfalt üretim tesisiyle Karşıyaka'da toplam 405 adreste yama çalışması yapıldı.  8 ayda 41 bin 688 metrekare kilit parke yapılmış. Şimdi bu çalışmıyor denen tesis. Hepimiz bu süreci yaşadık. Hepimiz Karşıyaka'da bir yere yama yaptırmak, bir asfalt yaptırmak için aylarca beklediğimiz oluyor. Halen de bekleyeceğiz. Bakın bunu ısrarla söylüyorum. Şimdi Cemil Başkan'ın da bu sıkıntıyı yaşadığı için zaten bu asfalt plenti tesisini faaliyete geçirmişti. Çünkü vatandaşlardan çok şikayet geliyordu. Belediyesinin içerisinde 3 bin tane personel var ve asfalt plentini çalıştıramıyorsak bize yazıklar olsun.  Tarihsel bir sürece bakarsak bizim TOKİ'yle ilgili arsamıza İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev yapan ben sırf Karşıyaka Belediyesi'nin içi zor bulundu, içinde zor bulunduğu durumdan dolayı biz orada oy birliği verdik. Dedik ki ya Karşıyaka Belediyesi zor durumda. İşçilerde sıkıntı var. Bir Mayıs'ta herkes bayram yaparken bizim işçiler burada belediyenin önünde protesto yapıyorlardı. Karşıyaka Belediyesi biraz rahatlasın. Biz de buna ortak olalım dedik. Kendi içimizdeki itirazlara rağmen biz bu desteği iyi niyetle ve samimiyetle verdik. Ama netice olarak ne gördük? Burada bir niyet var. Niye sorgulaması var? Biz burayı TOKİ'den aldıktan sonra burada bir plan tadilat da yaptık. Tabiri caizse değerini arttırdık. Belediye hizmet alanı yaptık ama katsayısını arttırdık. Komisyon raporlarını biz burayı satın aldıktan sonra buranın 4 kat olmasıyla ilgili ben imar komisyonundayken plan tadilatı yap ve bizden oy birliğiyle geçti. İlgili müdürlük arkadaşımız da burada söyleyebilir. Yani şu anda Cemil Başkan ekibi de götürdü komple İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne. Şimdi malları da götürmeye çalışıyor. Maalesef öyle.  Mustafa Bey kalktı. TOKİ arsayı satmasını eleştirdi ama Karşıyaka Belediyesi'nin arsayı satmasını eleştirmedi. TOKİ neyi yaptıysa karşılık verirse bugün bunu yapıyor. Arada bir 200 milyon meselesi varsa bu satıştır. Kimse buna devir falan diyemez. Yani bu satıştır.  Cemil başkan aldığında 20 milyon almış olabilir. Güzel bir iş yapmış olabilir. Ama o 20 milyona aldı diye burası 200 milyon satılmaz. Ben burada niyet sorgulaması yaparım” diye konuştu.

ÖZUSLU: RAKAMLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR
Son olarak yeniden söz alan CHP’li Mustafa Özuslu, “Yani hakikaten yani bunu ben gerçekten yakıştıramadım arkadaşıma. Yani siyaset yapacaksak yapalım. Yaparız da. Sabaha kadar siyaset de yaparız ama o zaman bu polemik bari bir siyaset olurum. Halbuki eleştirdiğin konuyla ilgili olarak ortaya koyduğu görüşlerle ilgili olarak biz görüşlerimizi söyleriz. O görüşleri muhafaza eder sonuçta demokratik olarak tecelli eder. Kararla sonuçta vatandaş verir. Ama eğer siz başkan buradan personele götürdü, malı da götürürüz derseniz o zaman ben de size başka şeyler söylemeye başlarım ki buradan çıkamayız. Dolayısıyla buna gerek yok. Buna hiç gerek yok. Buradaki sorun şu; Yine TOKİ'yle ilgili bir laf söyledim, eleştirdim söyledi. TOKİ kamu malını Cengiz'e satıyordu. Kim alıyordu orada? Cengiz alıyordu. Biz 5 yıllığına süresi bellidir ve belli bir süresi biraz önce dediğim gibi Nilüfer Hanım çok iyi açıkladı. Parası da ortaya çıkacaktır yani. Meblağ da ortaya çıkacaktır. O hakkı asli görevi olan bir kamu şirketine yani kamudan kamuya veriyoruz. Fark bu kadar” ifadelerini kullandı.