GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Mayıs 2019 Salı 10:17

AK Parti'den 'Çiğli'de işçi krizi' açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Hüsnü Boztepe işçi çıkarmaları ve sendikaların açıklamalarıyla gündeme gelen Çiğli Belediyesi’ndeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Çiğli Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Hüsnü Boztepe işçi çıkarmaları ve sendikaların açıklamalarıyla gündeme gelen Çiğli Belediyesi’ndeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Boztepe şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği gibi 2019 yerel seçimleri sonrasında Çiğli ilçemizde vatandaşlarımız Cumhuriyet Halk Partisi’nden yana tercih kullanmış, partimize de muhalefet görevini vermiştir. Sandık sonuçlarına göre belediye meclisinde ve ihtisas komisyonlarında temsil hakkı kazanan partimiz vatandaşlarımızın verdiği görevi layıkıyla yerine getirmek için gayret göstermektedir.

Çiğli Belediyesi’ni 5  yıldır yöneten anlayış ne yazık ki yeni yönetime yeni dönemde ciddi bir borç yükü bırakmıştır. Belediye Başkanı Sayın Utku Gümrükçü’nün de ifade ettiği gibi belediyenin kurumsal yapısının 400 milyon TL, şirketlerin ise 300 milyon TL’yi bulan toplam 700 milyon TL’lik borcu hesaplanmıştır. Çiğli Belediyesi’nin meclis toplantısı ve ihtisas komisyonlarında yapılan açıklamalara göre hesaplamalar ve araştırmalar devam etmektedir. Sayın Başkan Gümrükçü, hem seçim öncesinde hem de başkanlık koltuğuna oturduktan sonra yapacakları ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Projeleri, hedefleri bellidir.

Ana hedefi ve temel amacı belediyenin borçlarını ödemek, mali yapıyı düzene sokmak olması gereken yeni yönetim bu konuda çalışmalar yaptığını ifade ederken bir yandan da personel politikasındaki düzenleme gereği işçilerin görevlerine son vermektedir. AK Parti Grubu olarak daha önce de yaptığımız açıklamalardan görüleceği gibi bankamatik memurlarına, işe gelmeden maaş alanlara, eşe dosta-yakınlara verilen yüksek ücretlere karşıyız. Belediye başkanının, eski yönetim tarafından seçime kısa bir süre kala işe alınan bindirme personele karşı yaptığı uygulamayı doğru bulmasak da eski yönetimin yaptığı işlemin etik olmadığı kanaatindeyiz. Ne yazık ki belediye ve şirketlerine dönemin bitmesine çok kısa bir zaman kala çok sayıda işçi alınmış, bir bölümü sözleşmeli memur yapılmıştır. Hatta büyük bölümünün ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereği İzmir Valiliği tarafından güvenlik soruşturması dahi yapılmamıştır. Bu yüzden belediye kaynaklarının fütursuzca kullanımı ve yakınların işe alınması kararına karşı çıkmamız gayet normaldir.  Eski Belediye Başkanı Sayın Hasan Arslan döneminde adeta aile şirketi gibi davranılmış, belediye yönetimi bir aile şirketi yönetim şeması haline getirilmiştir. Hiçbir belediyede olmayacak bir şekilde özelikle gelir getiren ve mali açıdan para hareketlerini kontrol eden birimlerin tamamı özel kalem müdürlüğüne bağlanmıştır. Ne yazık ki yaklaşık 200 bin nüfusa hitap eden İzmir’in en büyük ilçelerinden birisi olan Çiğli’de bilgi işlem müdürlüğü gibi kritik müdürlük ve birimler kurulmamış, evraklar kontrol edilmemiş, arşiv adeta bakkal defterine çevrilmiştir.

Çiğli halkının oylarıyla seçilen Sayın Utku Gümrükçü kamu görevinden önce uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçe başkanlığını yürütmüştür. Bu görevi yaparken delege seçimleri, kongreler geçirmiştir. Yani, ilçesinde taraf olmuş, partisi içinde farklı ekiplerle hareket etmiştir. Hal böyle iken, kamu görevini yerine getirirken aldığı kararlar doğal olarak tartışmaya açılmaktadır. Belediye yönetiminin personel politikası kapsamında işçi çıkarma uygulamasında “bankamatik” olarak nitelendirilen kişiler dışında uzun yıllar belediyede çalışan bazı isimlerin bulunması de dikkat çekmektedir. Emekten, işçi haklarından yana olan tavrımızın gereği, yeni yönetimin kendi parti içindeki tartışmalar ekseninde aldığı bazı kararları doğru bulmadığımızı da ifade etmek istiyoruz. İşçi her yerde işçi, memur her yerde memurdur. Kişilerin, şahısların kamu görevlisi olamaz. Bu anlayışla yeni yönetimi sağduyuya davet ediyor, kamu kaynaklarının kullanımı konusunda hassasiyet göstermelerini istiyoruz. İl Başkanımız Sayın Kerem Ali Sürekli’nin talimatları, İlçe Başkanımız Sayın Sedat Karatekin’in koordinasyonunda, AK Parti grubu olarak da süreci çok yakından izlediğimizi tekrar belirtiyoruz”