GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Mayıs 2017 Çarşamba 09:02

AK Parti'de tarihi kongre için geri sayım: Yeni yönetime İzmir'den kimler aday?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığı koltuğuna oturacağı Pazar günü yapılacak kongrede yeni liste merakla beklenirken İzmir’den göreve talip olanlar yoğun kulis çalışması yapıyor.

EGEDESONSÖZ - Referandumda kabul edilen maddeler arasında yer alan “partili cumhurbaşkanlığı” kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurucusu olduğu AK Parti’ye yeniden üye olurken Pazar günü de resmen genel başkanlık koltuğuna oturacak. Hem Cumhurbaşkanı hem de AK Parti genel başkanı sıfatını taşıyacak olan Erdoğan, büyük kongrede yeni ekibini de belirleyecek.

Partinin MKYK üyelerinin yeniden seçileceği büyük kongre sonrası Erdoğan, yeni çalışma ekibinde yer alacak MYK üyelerini yani genel başkan yardımcıları da kısa süre sonra ilan edecek.

YOĞUN KULİS ÇALIŞMASI

AK Parti’de Erdoğan’lı yeni üst yönetimde İzmir’den de bazı isimlere görev verilmesi planlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın etkisinin gözlendiği İzmir konusunda Erdoğan’ın karşılıklı görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Partide 14 yıldır genel başkan yardımcılığı görevini aralıksız sürdüren Prof. Dr. Nükhet Hotar bu dönem de A takımında yer almak isteyen isimlerin başında geliyor. Olası kabine değişikliklerinde potansiyel bakan adayları arasında her dönem yazılan Hotar’ın, doğrudan Erdoğan kontenjanından girdiği parti üst yönetiminde yine aktif bir görev alabileceği konuşuluyor.

Partide iki dönemdir MKYK üyeliği görevini bırakmayan Milletvekili Hamza Dağ da şanslı isimlerden… Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde gençlik kolları yapılanmasından yetişen isimler arasında bulunan Dağ’ın Ankara’da etkili olan ekibinin desteğiyle yine listeye girmesine kesin gözüyle bakılıyor. İzmir’de teşkilatlardan yetişmiş deneyimli milletvekili kategorisinde yer alan Dağ’ın yoğun kulis çalışması yaptığı ifade ediliyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın 1 Kasım seçimlerinde bizzat etkisinin gözlendiği milletvekili aday listesine Yıldırım’ın ardından giren ve meclise giden Milletvekili Atilla Kaya da MKYK üyeliğini sürdürmek istiyor. Yıldırım’ın genel başkan seçildiği son büyük kongrede yedek listede olmasına rağmen aldığı destekle asıl listeye giren Kaya’nın da listede yer alabileceği belirtiliyor.

SÜREKLİ DE NABIZ YOKLUYOR

Ayrıca, hem Haziran hem de Kasım seçimlerinde İzmir’den listeye giren Milletvekili Kerem Ali Sürekli de şanslı isimler arasında bulunuyor. Milletvekili Sürekli genel merkez düzeyinde nabız yoklayanlar arasında yer alıyor.

ESKİLER DE ATAKTA
Partinin İzmir teşkilatında geçmiş yıllarda aktif görevlerde almış, il başkanlığı ve milletvekilliği yapmış isimlerin de Erdoğan yönetiminde yer almak için yoğun çaba harcadığı öğrenildi.

Partide, bu konuda şansı yüksek isimler arasında eski Milletvekili Ali Aşlık da bulunuyor. Şu anda partinin Manisa, Aydın ve Muğla gibi Ege Bölgesi’nin aktif ve zorlu illerinden sorumlu olarak “koordinatör” sıfatını taşıyan Aşlık’a da şans veriliyor. Partide uzun süre il başkanlığı yaptıktan sonra bir dönem milletvekili olan Aydın Şengül ve Nesrin Ulema’nın da yeni MKYK’da yer alabilmek için çalıştıkları ifade ediliyor.

Öte yandan, İzmir Milletvekilleri Necip Kalkan, İbrahim Turhan ve Hüseyin Kocabıyık’ın ise bu konuda bir çalışması bulunmuyor. Seçildiği günden bu yana TBMM Meclis Başkan Vekilliği göreviyle ilgili talebini sürdüren Kalkan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kontenjanından listeye giren Turhan ve Kocabıyık’a ise şans tanınmıyor.