GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
12 Kasım 2022 Cumartesi 09:26

Aile sağlığı merkezlerinde yüzde 3 krizi!

Aile hekimlerine verilen teşvik ve destek ödemesi yüzde 41 iken, Aile Sağlığı çalışanı hemşire ve ebeler için bu rakamın yüzde 3 olması tepkilere yol açtı. Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı, milletvekilleri ve CİMER’e mektup gönderen, deklerasyon yayınlayan hemşire ve ebeler, “Hekimlere verilen teşvik ve destekte gözümüz yok, daha çok verilsin. İtirazımız, bizlerin yok sayılması. İş barışını bozan bu düzenlemenin hemşire ve ebeler lehine düzeltilmesini istiyoruz” mesajı verdiler

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle performansa göre Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına verilmesi öngörülen oranlar, Aile Sağlığı Çalışanlar tarafında kabul görmedi. 30 bin hemşire ve ebeyi temsil eden Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu ile birlikte İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği üyeleri, hekimlere yüzde 41 ödeme yapılırken, kendilerine yüzde 3’lük ödemenin layık görülmesine tepki verdi.

HEKİME YÜZDE 41, HEMŞİREYE YÜZDE 3…
Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan hemşire ve ebeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanı sıra tüm milletvekilleri ve sendikalara mektup gönderdi. Yayınladıkları deklerasyonla, kendilerine yapılan haksızlığın giderilmesini talep ettiler. İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Hemşire Ayşegül Özdemir, hekimlere verilen teşvik ve destekte gözleri olmadığını, daha çok almalarını istediklerini ancak ebe ve hemşirelere yüzde 3’lük bir destek ve teşvikin kabul edilemeyeceğini söyledi. Özdemir, bu konuda haklarının verilmesi noktasında yasanın yeniden gözden geçirilmesini istediklerini ifade etti.

AÇLIK SINIRINDA GEÇİM MÜCADELESİ VERİYORUZ
Türkiye’nin dört bir yanındaki Aile Sağlığı Çalışanları Derneği üyeleriyle birlikte İzmir’deki derneğin gönderdiği deklerasyonda şu ifadelere yer verildi:

“Aile Sağlığı Çalışanları olarak şiddet, ek ödeme, ekonomik kriz üçgeninde, her gün kötüleşen yaşam koşulları karşısında artan iş yükü ve derinleşen yoksullukla savaşan biz Aile Sağlığı Çalışanları, açlık sınırında geçim mücadelesi veriyoruz. Beyaz reform adı altında yeni bir ek ödeme yönetmeliği çıkarılmış ve iyileştirmeler yapıldığı iddia edilmiştir.  Bizler “Tavan katsayısına takıldınız” gerekçesi ile hak ettiğimiz ödemelerin yok olmasına yol açan 1,5 katsayısının altında ezilirken ve buna çözüm beklerken, emeklerimizin karşılığı olarak bizlere teşvik ve destek ödemesi adı altında müjde gibi sadece yüzde 3 oranında iyileştirme  reva görülmüş, bu  iyileştirme de çeşitli zor şartlara bağlanmıştır.

Aile Hekimliği sisteminin olmazsa olmazları biz  Aile Sağlığı Çalışanları  gördük ki  Bakanlığımız tarafından yine aileden sayılmamışız. Ortaya koyduğumuz sağlık hizmeti  göz ardı edilip, sadece poliklinik sayıları üzerinden adaletsizce yönetmeliğe eklenen teşvik ve destek amaçlı yüzde 3 oranında  ek ödeme kabul edilemez. En yüksek seviyelerde tuttuğumuz koruyucu sağlık hizmetleri görmezden gelinemez. Bizler kadın, gebe, bebek, çocuk ve gençlerin tüm sağlık izlem, aşı ve gözlemlerini yapıyor ve bir ailenin yani Türkiye'nin geleceğinin en sağlıklı şekilde olmasını sağlıyoruz.”

DÜZELTİLMEZSE, HER YERDEN İSTİFALAR GELECEK
“Eğitimimizin, emeğimizin, ve alın terimizin karşılığını alamadığımız bu sistemde ,  Türkiye’nin her yerinden art arda istifalar gelecek, zaten ülke genelinde yüzde 25’in üzerinde Aile Sağlığı Çalışanı eksiğiyle hizmet veren Aile Hekimliği sisteminde çalışacak Aile Sağlığı Çalışanı kalmayınca da sistemin tıkanması, geleceğimizin risk altında olması kaçınılmaz hale gelecektir.  Aile sağlığı çalışanı sağlıklı kadın demek. Aile sağlığı çalışanı sağlıklı gebe demek. Aile sağlığı çalışanı sağlıklı bebek, çocuk, genç demek.  Aile sağlığı çalışanı Türkiye demek... İşte bu yüzden  Birinci basamakta var olan biz aile sağlığı çalışanları aileden biriyiz ve yok sayılamayız. Yanlış yapılan ödeme adaletsizliğin acilen düzeltilmesini, yayımlanan yönetmelikteki kriterlerin tekrar düzenlenmesini ve her şartta en yüksek hizmetle çalışan biz aile sağlığı çalışanlarının hak ettiği ödemenin şarta ve tavana bağlanmaksızın verilmesini talep ediyoruz.”