GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Ekim 2024 Pazar 08:26

Aile hekimleri, yeni yönetmeliğe tepkili: Hasta 6 ay ASM'ye gitmezse, hekimin maaşı düşecek!

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, Sağlık Bakanlığı’nın hazırlık aşamasındaki yeni yönetmeliğe göre, aile hekiminin maaşını düşürmek için “formül” üretildiğini söyledi. Çolak, “Size kayıtlı hasta 6 ay size gelmediyse, o kentin ortalamasının üzerinde hastaneye gittiyse, fazla ilaç yazarsanız ve hastayı memnun edemezseniz, puanınız düşecek, maaşınız tırpanlanacak. Rahat bırakın bizi, işimizi yapalım” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – AK Parti iktidarının 2007 yılında hayata geçirdiği Aile Sağlığı Merkezi uygulaması ile ilgili sürekli değişen yönetmeliklere bir yenisi daha ekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın henüz hazırlık aşamasında olan ancak dışarıya sızdırılan yeni yönetmeliğe, aile hekimlerinin maaşlarının düşmesine yol açacak kriterler eklendiği görüldü. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada, yakında açıklanması beklenen yönetmeliği sert bir dille eleştirdi.

YÖNETMELİK TASLAĞINI GALİBA TEPKİMİZİ ÖLÇMEK İÇİN SIZDIRDILAR
Yeni yönetmelikte, aile hekiminin maaşını tırpanlamaya yönelik kriterler arasında, o hekime kayıtlı yurttaşın 6 ay aile hekimine gitmemesi, hekimin fazla ilaç yazması, hasta memnuniyetsizliği, hatta hastanın normalin üstünde devlet veya üniversite hastanelerine gitmesi var. İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, “Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu göreve geldiğinden bu yana gittiği her yerde aile hekimliğinin önemini artıracağız, şeklinde açıklamalar yaptı. Biz aile hekimleri olarak sorunlarımızı dinleyecek, çözecek, bina sorunlarımızı halledecek diye beklentimiz oluştu. Fakat öğrendik ki, bir taslak yönetmelik hazırlamışlar ve kamuoyuna açıklamadan sızdırdılar. Herhalde aile hekimlerinin tepkisini ölçmek için böyle bir harekette bulundular” dedi.

ÇÖZÜM BEKLEYEN ONCA SORUNUMUZ VARKEN BU DA NEREDEN ÇIKTI?
Başkan Dr. Muhteber Çolak, aile hekiminin maaşının hesaplanacağı formülü anlamanın mümkün olmadığını belirterek, “Bir profesörün çözebileceği formülden bahsediyoruz. Şu anda aile sağlığı merkezlerinde aşı sıkıntısı var. Aşı temininde zorluklar yaşıyoruz. Kimi yerde hiç yok, kimi yerde az da olsa var ve sonuçta bakanlık, aşıyı organize edemiyor. Bizim çalıştığımız ASM gibi pek çok ASM, yıkım kararı çıkarılmış binalarda hizmet veriyor. Tüm bu sorunlar çözülemiyorken, maaşlarımızı düşürmek için formüller üretmenin ne kadar doğru olduğunu, kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” ifadesini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

SAĞLIKTA ŞİDDET DEVAM EDERKEN, HASTA MEMNUNİYETİ NE KADAR İYİ OLABİLİR?
Başkan Çolak, maaş düşmesine sebep olacak kriterleri şöyle sıraladı:

“Canımızı sıkan kriterlere bakacak olursak; mesela bana kayıtlı hasta, 6 ay ASM’ye gelmediyse, size muayene olmadıysa, bakanlık puanımı da maaşımı da düşürüyor. Sanki insanlara hasta olun, aile hekimine gidin, der gibi. Gelen hasta benden memnunsa, şu kadar katsayı veriyor, puanımı artırıyor. Sağlıkta şiddetin önüne geçilemezken, hasta memnuniyeti üzerinden bana prim yazacakmış! Hastalar, uygunsuz isteklerde bulunabiliyor. Mesela 10 gün rapor istiyor, hiçbir şeyi olmadığı halde. Bir yakınının ilacını yazmamızı istiyor, uygunsuz ilaç talep ediyor. Hayır, dediğimde memnun olmuyor tabii ki. Ayrıca, hastaya gerekli olduğu halde çok ilaç yazdıysam, puanımı düşürüyor, maaşımı düşürüyor. İnsanın hekimlik yapma enerjisini azaltan, ama toplum sağlığına hiçbir artı katmayan bir taslaktan söz ediyoruz. Bu kadar zahmete gireceklerine, ülkenin ekonomik durumu şöyle, böyle, sizin maaşınızı 10 lira azaltıyoruz, deseler inanın bu kadar üzülmezdik, daha az rencide olurduk. Sorunlarımıza çözüm beklerken karşımıza çözüm değil, formül çıktı. Bir hastanızın 6 ay size muayene olmamasıyla ilgili başka bir şey daha var. Bana kayıtlı hasta, il ortalamasının üzerinde hastaneye gittiyse, bu da benim puanımı ve maaşımı düşürüyor. Mesela İzmir’de bir kişinin hastaneye gitme katsayısı 5 diyelim, sizin kronik hastalığınız var, aile hekiminin üzerinde uzman doktorlara görünmeniz lazım ve siz 9 kez hastaneye gittiniz. Bu gidişler, benim maaş bordroma olumsuz yansıyacak.”

(İşte o yönetmelik)

EYLEM YAPMAKTAN BIKTIK, BIRAKIN İŞİMİZİ YAPALIM
Aile hekimleri olarak yeni bir eylemi tartışmaya başladıklarını anlatan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu formülle maaşları nasıl hesaplayacaklar, işin içinden nasıl çıkacaklar, bilemiyorum. Biz aile hekimleri, yaptığımız işin, verdiğimiz sağlık hizmetinin karşılığını almak istiyoruz. Çok değişken bir maaşımız var. 70 bin lira maaş alan aile hekimi de var, 100 bin lira alanda. Aile hekiminin 2 bin hastası varsa, düşük maaş alıyor, 4 bin hastası varsa yüksek alıyor. Aile hekimine kayıtlı nüfus katsayısı bu yönetmelikle 4 binden 3 bin 500’e düşüyorlar ayrıca. Yani bir doktora 4 bin hasta kayıt yaptırabiliyorken, bu sayı 3 bin 500’e indiriliyor ve hekimin alacağı maaşın tırpanlanmasına sebep oluyor. 1800 hastası olan hekim arkadaşlar, hemşire arkadaşlardan bir tık fazla maaş alıyor.  Eylemi tartışıyoruz. İzmir’de, Ankara’da eylemler yapmayı planlıyoruz. Aile hekimliği sistemini bu iktidar getirdi, 2007 yılında... Her yıl, bazen iki yılda bir yönetmelik değişikliğine gitti. Bu kaçıncı yönetmelik değişikliği, sayamadım. Yeni bir iktidar mı geldi de yönetmelik değişiyor yine? Her yönetmelik çıktığında biz aile hekimleri eylem yaptık. Yürütülmesi mümkün olmayan işler yapıyor bakanlık. Doğru düzgün işler yapsınlar, biz de kendi işimizi yapalım, istiyoruz.”