GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
10 Haziran 2021 Perşembe 08:44

Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kocaman: Acilen aşı merkezleri açılmalı

BioNTech aşıların hızlı biçimde uygulanması için sadece hastane ve aile sağlığı merkezlerinin yetmeyeceğini belirten  İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman, "Spor salonu, okul, cami, aşı çadırları ve mobil araçları içine alacak şekilde aşı merkezleri kurulmalı. Aile hekimleri olarak bizler göreve hazırız" mesajı verdi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - BioNTech marka koronavirüs aşısının önemli miktarda sağlanmasıyla ülkemizde aşılama alanı genişlerken, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Birol Kocaman'dan önemli bir öneri geldi. Başkan Kocaman, Türkiye'nin bu illetten bir an önce kurtulması için aşılamanın hızlanması gerektiğine vurgu yaparak, spor salonu, okul, cami, Türk Silahlı Kuvvetler'in, belediyelerin kuracağı aşı çadırları ve mobil araçlarla oluşturulacak aşı merkezlerinin, aşılama hızını artıracağını söyledi.

AİLE HEKİMLERİ, ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRDIR

Koronavirüsün bertaraf edilmesinin tek şartının, koruyucu hekimlik olduğunu ifade eden Başkan Dr. Kocaman, "Tüm insanlığın bu virüse bağışıklık kazanması gerekiyor. Birinci basamak aile hekimliğinin asli görevi olan koruyucu hekimlik iş ve işleyişimizi, diğer işleri aksatmadan bu güne kadar getirdik. Sinovac aşı uygulamalarında çok yüksek aşı uygulama rakamlarına ulaşılmasının yegane sebebi çok eksikliklerine rağmen Aile Hekimliği sistemidir" dedi. Aşı tedariğine bağlı olarak Sinovac aşısının bulunmaması, Mayıs 2021'de sağlanabilen BioNTech aşılarının sadece hastanelerde yapılması sonucu aşılama hızının düştüğüne işaret eden Kocaman, şu değerlendirmelerde bulundu:

GÜNLÜK AŞILAMA, 150 BİNLERE KADAR DÜŞTÜ

"Hastanelere ulaşım zorluğu, hastanelerde enfekte olma korsunu, aşı kararsızlığının giderek artması, negatif yayınlar, aşı lojistiğindeki sıkıntılar, günlük aşılama sayısını 150 binlere kadar düşürdü. Aşılama hızımızın artması anlamında gelen aşı miktarı yeterli olduğu takdirde, mevcut sağlık kurumlarına ilave olarak aşı merkezlerinin kurulması gerektiği ortadadır. Mevcut aşı yapılanmasına ilave olarak belirli yerlerde aşı uygulama merkezlerinin yapılması, belediyelerin, Kızılay'ın, Silahlı Kuvvetlerin desteği ile aşı çadırlarının kurulması, yaz dönemi okulların, camilerin aşı merkezi haline getirilmesiyle istenen aşı uygulama hızına çıkılacağını öngörüyoruz. Biz İzmir Aile Hekimleri olarak bu anlamda görevimizin başındayız.Görevimizi yerine getirirken ve cephede en önde çalışırken, lojistik desteğimizin yeterli olmasını talep ediyoruz."

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANI AÇIĞI ACİLEN KAPATILMALIDIR

Aile hekimlerinin, aşılama sürecinde daha etkin olması için bazı talepleri olduğunu belirten Başkan Dr. Birol Kocaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık Bakanlığı,Valilik,İl Sağlık Müdürlüğü kanallarından taleplerimiz var. Öncelikle, atanmayı bekleyen sağlık çalışanlarının göreve başlatılması, sistemdeki aile sağlığı çalışanı açığının derhal kapatılması gerekiyor. Aşılama ile ilgili gerekli tüm malzemenin, aşıyla birlikte Aile Hekimliklerine dağıtılması, oluşacak tıbbi atıkların, mevcut tıbbi atık bertaraf bedellerinin üzerine ciddi yük olması sebebiyle, aynı sistemle toplanmasıyla oluşan tahakkukun, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanmasını istiyoruz. Aile Hekimliklerinde sadece kendi birimlerine kayıtlı kişilerin aşısının yapılması, diğer randevuların dış merkez olarak ASM dışından alınabilmesi şart. Tüm sağlık çalışanlarına yapılan ama Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına yapılmayan ek ödemelerin, kayıtsız ve şartsız yapılması da taleplerimiz arasında. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi durumunda aşılama hızının artacağına ve kısa sürede normalleşeceğimize ve tüm kısıtlamaların kalkacağına inancımız tamdır. Bu arada şehit olan meslektaşlarımızın haklarının yerine getirilmesi, Covid 19'un meslek hastalığı sayılması, bize ayrıca güç katacaktır."