GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Eylül 2018 Pazartesi 10:29

Agora'ya 'tasarruf' darbesi!

Geçtiğimiz yıl Agora’nın çevresinin yenilenmesi için çıkan 20 milyon TL’lik ödenek tasarruf tedbirleri gerekçesiyle bakanlığa iade edildi. TARKEM Yönetim Kurulu Görevli Üyesi Yüce, konuyu Turizm ve Kültür Bakanı Ersoy’a iletti ve “Yüzde yüz eminim ki Bakan Bey bu konuyu halledecektir” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Hükümetin, İzmir Tarih Projesi’ne destek vermek amacıyla geçtiğimiz yıl Konak’ta bulunan Agora ve çevresinin yenilenmesi, iyileştirilmesi için çıkardığı 20 milyon TL’lik ek ödenek iptal oldu.

O dönemde, Kalkınma Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderildiği belirtilen ödenek, bakanlık tarafından İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na aktarılacaktı. Fakat 2018 yılında uygulanan tasarruf tedbirlerinden dolayı 20 milyon TL’nin Maliye Bakanlığı’na iade edildiği belirtildi.

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (TARKEM) kurucusu ve yönetim kurulunda görevli üye olarak hizmet veren Uğur Yüce, geçtiğimiz günlerde fuar açılışı için İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a söz konusu iadeyle ilgili taleplerini iletti.

SÜRECİ ANLATTI
Yüce geçtiğimiz yıl yaşanan süreci anlatırken, “Geçen sene Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Bey İzmir’e geldiğinde Sayın Vali, Lütfi Bey’i alıp Agora’ya götürdü. Biz de refakat ettik. Sayın Bakan Agora’yı gezdikten sonra Agora ve çevresinin belirli ihtiyaçları Bakan Bey’e anlatıldı. Lütfi Bey de, ‘biz bunun için bir ek bütçe tahsis edelim. Ben başbakan ile görüşeyim’ dedi. Sonra da Binali Bey ile görüşmüşler. Agora ve çevresinin ıslahı ve iyileştirilmesi adı altında 80 milyon TL’lik bir ek tahsis hakkı, yıllara sari, Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden İzmir Valiliği kanalıyla kullanmak ve kullandırılmak üzere bir karar çıktı. Bunun da 2018 yılında 20 milyon TL’si serbest bırakıldı. Kademe kademe kullanılmak üzere ilk yıl 20 milyon lirası Maliye Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ödendi. Fakat Kültür ve Turizm Bakanlığı bunu bir türlü İzmir’e aktarmadı. Sonra da ‘tasarruf tedbirleri kapsamında para maliyeye geri gitti’ gibi bir gerekçeyle paranın iade edildiğini söylediler. Ben de bakana, ‘efendim Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda herhalde tasarruf edilecek en son konulardan birinci ihracata dayalı yatırım sanayi ise ikincisi de turizm olmalı’ dedim. Onun için ‘bu paranın tekrar geri gelmesi ve İzmir Valiliği kanalıyla kullanılması konusunda yardımcı olur musunuz?’ diye sordum. Talep budur” dedi.

BAKAN YÜZDE YÜZ BU KONUYU HALLEDECEKTİR
Bakan Ersoy’un kendisine verdiği yanıtı aktaran Yüce, “Kendisi bana, ‘Bilgim yok, hemen ilgileneceğim’ dedi. Sayın bakan da iş dünyasından gelen son derece pratik, pragmatik, çözüm odaklı bir insan. Ben yüzde yüz eminim ki bu konuyu halledecektir. Ben ayrıca kendisine bir de dosya takdim ettim. İçim rahat, bu işi halledeceğinden eminim” diye konuştu.

İZMİR İÇİN UĞRAŞIYORUZ
Yüce ayrıca, “İzmir için uğraşıyoruz. İzmir’in Türkiye turizminde aldığı pay belli. Antalya’ya Eylül ayı itibariyle 9 milyon 300 bin turist gelmiş. 14 milyon turist bekleniyor. Tamam Antalya’da gözümüz yok. Allah ziyade etsin. Ama İzmir’e gelen toplam turist içinde neredeyse yüzde 2 buçuklara düştü. Bu anormal ve dengesiz bir durum… İzmir’in payı en az bunun 2-3 katı olması lazım. Ama sadece dış turizm değil, iç turizmle birlikte artması lazım. Kapasitemizi kullanamadığımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.