GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
8 Haziran 2020 Pazartesi 13:29

Ağız kokusu deyip geçmeyin

Diş eti iltihabının en önemli belirtileri arasında yer alan ağız kokusu ve kanama, diş eti iltihabının kemiğe ilerlemesinin bir sonucu ya da kan, metabolik, genetik ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların göstergesi olabilir. Diş eti iltihabı nedir, neden olur? Periodontitis belirtileri nelerdir? Periodontitis nasıl tedavi edilir? Hepsi de haberimizde.

Diş eti hastalıkları hemen her yaşta görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardan. Periodontoloji Doktor Öğretim Üyesi Deniz Arslan periodontal yani diş eti hastalıkları hakkında bilgi önemli bilgiler verdi.
Dr. Arslan, diş eti hastalıklarının genellikle ağrısız olarak ilerlediği için geç fark edildiğini belirterek, ''Diş eti hastalıklarının birçok çeşidi var. Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar 'gingivitis' olarak isimlendirilir.

Diş eti iltihabı kemiğe ilerlerse ne olur? 

Gingivitisin belirtileri; kırmızı, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan diş etidir. Kanama en önemli belirtidir. Diş eti iltihabının kemiğe ilerlemesi ile meydana gelen duruma ise 'periodontitis' denir. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur'' dedi.
Toplumda daha az görülen ancak daha şiddetli seyreden agresif periodontitise ilişkin ise Dr. Arslan, şu bilgileri verdi:
''Gençleri etkileyen bu periodontitis tipi kalıtsal da olabilir. Yerel ve yaygın olmak üzere 2 tipi vardır. Yerel tipinde diş eti ile ilişkili klinik belirtiler az ama cep derinliği ve kemik yıkımı ileri boyuttadır. Yaygın tipinde ise hem klinik belirtiler de fark edilebilir düzeydedir hem de kemik kaybı daha çok sayıda dişi etkilemiştir. Tedavisi kronik periodontitise göre daha zor ve karmaşıktır. Bazı durumlarda periodontitis; kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağız içi belirtisi olarak da görülebilir."(DHA)