GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
5 Ağustos 2024 Pazartesi 10:00

ABD uyardı: 48 saat içinde İsrail'e saldırabilirler!

İran ve Hizbullah'ın, İsmail Haniye ve Fuad Şükür suikastlarına karşılık İsrail'e nasıl bir yanıt vereceği sorusu, Orta Doğu'da tansiyonu daha da artırıyor.

Orta Doğu, İran ve Hizbullah'ın İsmail Haniye ve Fuad Şükür suikastlarına yanıt olarak İsrail'e düzenleyeceği saldırı nedeniyle diken üstünde.

ABD haber sitesi Axios, ABD yönetiminin İran ve Hizbullah'ın 24 ila 48 saat içinde İsrail'e saldırmasını beklediğini yazdı. Axios'a konuşan kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın G7 ülkelerini, İsrail'e misilleme saldırısının pazartesi günü gerçekleşebileceği konusunda uyardığını aktardı.

Üç ayrı kaynak, saldırıların nasıl gerçekleşeceği konusunda bir netlik olmadığını bildirdi. Blinken'ın G7 ülkelerinden mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde gergin olduğu, Orta Doğu'da tansiyonun acilen düşürülmesi ve Gazze'de ateşkes sağlanması gerektiğini söylediği habere yansıdı.

İran, geçen hafta Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'ye düzenlenen suikast sonrası İsrail'den en ağır şekilde intikamını alacağını açıklamıştı.

Haniye suikastından saatler önce İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın en önemli isimlerinden Fuad Şükür'ü öldürmesi de tansiyonu fırlatmıştı.

İsrail, olası saldırılara karşı alarm durumuna geçerek ülkenin kuzeyinde uçuşları geçici olarak durdurmuştu.

ABD, ORTA DOĞU'YA EK GÜÇ GÖNDERİYOR
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi danışman yardımcısı Jonathan Finer, ABD'nin Orta Doğu'daki gerilimi azaltmak amacıyla savunma tedbiri olarak bölgeye ilave askeri güç konuşlandırmakta olduğunu açıkladı.

Gazze Şeridi'nde devam eden savaşın Orta Doğu'nun başka bölgelerine yayılacağından endişe ediliyor.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün ulusal güvenlik ekibini toplayarak Orta Doğu'daki gelişmeleri ele alacağını ve Ürdün Kralı Abdullah ile de görüşeceğini duyurdu.

Pentagon, Cuma günü bölgeye ilave savaş uçakları ve donanma savaş gemileri konuşlandıracağını açıklamıştı. Finer CBS'in "Face the Nation" programında yaptığı açıklamada "Genel amaç bölgedeki tansiyonu düşürmek, caydırıcılığı artırmak ve bölgesel çatışmayı önlemek" dedi.