GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Mart 2024 Perşembe 18:54

ABD’li otomotiv devinde grev!

ABD’li otomotiv devi Gates Şirketi’nin İzmir’deki fabrikasında örgütlü olan Birleşik Metal İş Sendikası TİS sürecinin tıkanması üzerine yarın greve çıkacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Amerika Birleşik Devletleri merkezli Gates Endüstriyel’in İzmir Ege Serbest Bölgesi’ndeki fabrikasında örgütlü DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şubesi ile şirket yönetimi arasında devam eden TİS görüşmeleri tıkanınca sendika grev kararı aldı.

İşverenle yapılan beş görüşmede, ücret ve sosyal haklara ilişkin maddelerde anlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 350 işçinin çalıştığı fabrikadaki ilk toplu sözleşmesinde sendika asgari ücret seviyesindeki maaşlardan kaynaklı yaklaşık yüzde 96 oranında zam isterken işveren kanadının teklifisi ise yüzde 65’lerde kaldı.

Taraflar ekonomik maddelerde anlaşamadığı sendika aldığı grev karaını yarın hayatını geçirecek ve fabrikada şalteri indirecek.  Şirketin İzmir’deki fabrikasında, triger seti, gergi rulmanı ve yağ pompası üretimi yapılıyor. 

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve sendika Genel Başkanı Özkan Atar ile katılımı ile yarın fabrika önünde basın açıklaması yapılacak.



3 YILLIK BİR SENDİKALAŞMA MÜCADELESİ
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Evren Aktürk “Verilen teklifler işçilerin taleplerinden çok uzaktaydı. İşçilerin kararları doğrultusunda grev kararını hayata geçireceğiz. Kadın çalışanların da yoğunlukta olduğu bir fabrika ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde grev kararını uygulamaya başlayacağız. Gates emekçileri yıllardır kötü şartlarda çalıştılar. 3 yıl süren bir sendikalaşma mücadelesi verdiler. Yetki mücadelesi sonrasında fabrikadaki örgütlü gücümüzle masaya oturduk ama TİS masasında işverenler gerekli yaklaşımı göstermedi. Bizler de Anayasal hakkımızı kullanacağız.” dedi.