GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
29 Temmuz 2023 Cumartesi 09:34

Zeytinyağında tehlike çanları!

Alhatoğlu Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Akhisar Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB yüksek istişare kurulu üyesi Alper Alhat iklim krizinin zeytin rekoltesini düşürdüğünü belirterek, “Rekolte tahminleri bu sene için Türkiye ve Dünya için de iyi gitmiyor. İspanya’da da yağ fiyatlarında artış var Türkiye’de 7 Euro ile zeytinyağı alışverişi yapılırken yurtdışında 8 Euro. Her gün iç piyasada tüketimi kaybediyoruz. Kişi başı tüketim iki kilolara kadar çıkmışken bunu tekrar bir kilolara düşmesini istemiyoruz” dedi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Aşırı sıcaklık, ani ve şiddetli yağışların etkisiyle yaşanan iklim krizi zeytinde üretimi  neredeyse durma noktasına getirirken rekoltede kayıplar arttı. Türkiye’de ve Avrupa’da zeytinyağı fiyatları da yükselişe geçti.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Alhatoğlu Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Akhisar Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB yüksek istişare kurulu üyesi Alper Alhat önümüzdeki yıllarda zeytin rekoltesinde iyileşme olacağını söylemenin henüz mümkün olmadığını aktardı.

HAVADAKİ STRES ETKİLİYOR
Alhatoğlu Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Akhisar Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB yüksek istişare kurulu üyesi Alper Alhat zeytin  üretimindeki sorunların son birkaç yılda arttığını ifade ederek, “Zeytin’de iklim krizi ile ilgili birkaç senedir sorun yaşanıyor. En çok geçtiğimiz yıl ülkemizde maksimum üretimin olduğu bir yıldı. Bir sonraki senenin az bir ürün olacağı belliydi. Hava şartları kışın da çok olumlu gitmedi. Ağaçlar soğuklardan da hasar aldı. Bahar yağmurlarının ve bahar aylarındaki çiçeklenme zamanındaki ani güneşlerin çıkması ile havadaki stresin zeytin ağaçlarına birçok bölgede ve özellikle de Akhisar Bölgesi’nde ciddi bir rekolte kaybına yol açtı” şeklinde konuştu.



ZEYTİNYAĞI KULLANIMININ DÜŞMESİNİ İSTEMİYORUZ
Sofralık zeytinin ve zeytinyağının fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Alhat,” Türkiye’nin en büyük sofralık zeytin üretim merkezi olan Akhisar’daki rekoltenin düşmesi tüm Türkiye’yi etkiliyor ancak Akhisar dışındaki birçok bölgede de düşüklükler var. Bu senelerin sıcak gitmesinin sonuçlarından biri de önümüzdeki sene de iyi görünmüyor. Sonbahar yağmurlarına göre gözlemleyeceğiz. Öte yandan yalnızca Türkiye’de değil tüm Dünya’da bu sorunlar var. Avrupa’daki yüksek sıcaklıklar da zeytini etkiledi. Geçtiğimiz yıl ciddi bir rekolte düşüklüğü olan İspanya ve İtalya’da tekrar düşük bir rekolte gösteriyor. Aynı durum Türkiye’nin de başına gelebilir dolayısıyla önümüzdeki sene iyi olacak demek için çok erken. Rekoltedeki düşüklük yıllardan beri birikmiş yurt dışındaki stokları da azaltıp zeytinyağı fiyatlarında yükselişe neden oldu ardından şimdi de sofralık zeytin fiyatlarındaki yükseliş başladı.  Rekolte tahminleri bu sene için Türkiye ve Dünya için de iyi gitmiyor. İspanya’da da yağ fiyatlarında artış var Türkiye’de 7 Euro ile zeytinyağı alışverişi yapılırken yurtdışında 8 Euro. Her gün iç piyasada tüketimi kaybediyoruz. Kişi başı tüketim iki kilolara kadar çıkmışken bunu tekrar bir kilolara düşmesini istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.