GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
23 Mart 2023 Perşembe 08:18

Zeytinlikler hiçe sayıldı... Ege'nin akciğerlerine dinamit!

Kale Grubu’na ait Aydın’ın Çine ilçesindeki zeytinliklerle çevrili feldpast ocağının kapasite artışı talebine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay geldi. Patlatma yöntemiyle madencilik faaliyetinin yürütüldüğü ocakta yıllık üretim 35 bin tondan 558 bin tona çıkacak. Projenin tanıtım dosyasında söz konusu madencilik faaliyetinin zeytinliklere zararının olmayacağına dair rapor olması da dikkat çekti.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle 2005 yılında Aydın’ın Çine ilçesinde felpast madeni ocağı açan Kale Grubu’na ait Kale Maden Endüstriyel Hammaddeler isimli şirket kapasite artışı için geçtiğimiz aylarda bakanlığın kapısını çalmıştı.

Yapılan başvuruya göre şirket mevcut ocak sahasını arttırmadan patlatma dizayn değişikliği ile birlikte üretim artışı planlıyor. Şirket 23,56 hektar büyüklüğündeki 4 ayrı poligondan oluşan sahada daha fazla dinamit patlatarak üretim kapasitesini yıllık 35 bin tondan 558 bin tona çıkarmak için izin istedi.

EVLERE 10 METRE UZAKLIKTA
Şirketin başvurusunu inceleyen Bakanlık ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurdu. Çevre düzeni planında ‘tarım arazisi’ ve ‘ormanlık alan’ olarak işaretlenmiş bölgede kalan ocak için 3 bin 232 fıstık çamı ve kızılçam kesilecek.  Poligonların en yakın konuta olan uzaklığının 10 ile 200 metre arasında olması da dikkat çekti.



YANI BAŞINDA ZEYTİNLİKLER
Ayrıca ocak alanlarının 3 kilometrelik yarı çapında çok sayıda zeytinlik  yer alıyor. 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20. maddesine göre zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.

ZEYTİNLİKLERE ZARARI YOKMUŞ
Proje tanıtım dosyasında söz konusu madencilik faaliyetinin zeytinliklere zarar vermeyeceğine dair rapor yer aldı. Raporda “Sonuç olarak, çevrede bulunan tarım arazileri ve zeytinlik alanlara kaynaklanacak toz emisyonları Yönetmelik ve standartlarda belirtilen kontrol tedbirlerinin uygulanması, oluşan toz emisyonunun azalmasını sağlayarak alıcı noktalarda (Yerleşim birimleri, hassas kullanımlar, vb.) meydana gelebilecek olumsuz hava kalitesi değişimlerini engelleyecek ve Yönetmelik sınır değerleri içerisinde kalmasını sağlayacaktır.” ifadeleri yer aldı.