GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
13 Mart 2024 Çarşamba 10:37

Zeytinliğe komşu zehir ocağına veto!

Karadeniz Holding’in Manisa’nın zeytinliklere komşu bölgede açmak istediği altın madeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karen Dış Ticaret ve Enerji Şirketi’nin Manisa’nın Selendi ilçesinde açmak istediği altın, bakır, kurşun ve çinko ocağı ile ilgili kararını verdi.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık projeyi ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bularak iptal etti. Duyuruda “Manisa İli, Selendi İlçesi, Eskin Mahallesi civarındaki İR: 87457 (Er No: 3391427) ruhsat nolu maden sahasında Karen Dış Ticaret ve Enerji A.Ş.  tarafından yapılması planlanan "Altın,  Bakır,  Kurşun ve Çinko Ocağı  (ÇED Alanı: 15,13 ha – Üretim Kapasitesi: 20.000 ton/yıl)" projesi ile ilgili ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince başlatılmış olan ÇED süreci aynı yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının b bendi kapsamında sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı.



PROJE HAKKINDA
Karadeniz Holding bünyesindeki şirket, Eskin Mahallesi sınırlarındaki 10 hektarlık alanda yılda 20 bin tüvenan malzeme çıkarılması bekleniyordu. ÇED sahası yaklaşık çevre düzeni planında orman ve tarım alanlarında kalıyordu. Ocak sahası yakınlarında ayrıca zeytinlikler de yer alıyordu.

Patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması planlanan ocak sahası en yakın konuta olan uzaklığı 402 metre yer alırken ayrıca 30 metre ilerisinde ise dere yatakları da yer alıyordu.



KİMYASAL TEHLİKE VURGUSU
Projede yer alan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü’nün görüş yazısında ocağın olası tehlikelerine dikkat çekildi. Görüş yazısında “Maden  faaliyeti sırasında ve sonrasında; cevher üretimi, cevher ve/veya pasa stoklama ve atık yığınlama gibi ortamlarda sülfürlü minerallerin, oksijen ve su ile temas etmesi sonucunda ortama H+ iyonu vererek asidik karaktere geçmesi  ve  ortamda  bulunan metalleri  çözerek  yüksek metal  yoğunluğunda  bir  ortam  oluşturması  söz konusu  olabilmektedir.  AMD/AKD  bölgenin  mevsim  koşulları, topografyası  ve jeolojisi ile  doğrudan etkilenerek yerüstü ve yeraltı suları ile drene olmakta ve bu durum ortamın kimyasal olarak kirlenmesine neden olmaktadır.” ifadeleri yer aldı.