GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Şubat 2024 Pazar 09:15

Zeytin ve incirliklerin ortasına JES!

Aydın’ın Köşk ilçesinde zeytin ve incirliklerin ortasına kurulmak istenen jeotermal santralle ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onay verdi. 

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Aydın’da her geçen daha da artan jeotermal elektrik santralleri Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri incir, üzüm, zeytin gibi birçok ürünün geleceğini tehdit ediyor.  

Çiftçilerin tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle karşı JES’lere bir yenisi daha ekleniyor. Son olarak  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aydın için yapılan bir başvuruyu daha karara bağladı. 

Bakanlık, Gaziantep merkezli MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne Köşk ilçesinde JES kurmasına izin verdi. 

Şirket, Çarşı Mahallesi’ndeki 25 bin 539 metrekarelik alanda 19,8 MWe gücünde Dora-5 Jeotermal Enerji Santrali’ni dikecek. 

TARIM ARAZİSİ
Proje sahası, 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor. Parsellerin etrafında zeytinlikler ve incir bahçeleri de var. Ayrıca projenin en yakın konuta olan uzaklığı ise 300 metre olacak. 

Şirket, 150 milyon TL yatırımla yılda, 133 milyon 293 bin 600 kWh elektrik enerji üretilmesi planlanıyor.

35 JES
Aynı şirketin Aydın’da 4 tane JES’i bulunurken kent genelinde ise 35 tane JES olduğu öğrenildi.