GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
17 Ekim 2023 Salı 10:06

Zama 'ithal et' freni!

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, ithal et politikasıyla fiyatların frenlendiğini vurgulayarak, “Yılbaşından sonra, danaya vurulan bıçak fiyatı 300 TL olursa ve üreticiye bir destek olunmazsa kuşbaşı 550 TL’nin üzerine çıkabilir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış, alım gücü azalan tüketicinin kırmızı et tüketimini de azaltmasına neden oldu.  Satışlar üçte bir oranında azaldı.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, 7 aydır et fiyatlarına zam gelmediğini ifade ederek “Yılbaşına kadar ithal et politikası sürdürülürse fiyatlarda çok fazla yükseliş olacağını düşünmüyorum. Piyasayı gelen ithal etler frenliyor. Fiyatlar, yılbaşından sonra ise şubat ayına kadar bu frenleme ile sabit kalacaktır” dedi.

ETE AYRILAN BÜTÇE DÜŞTÜ
Fiyat düzenlemesi dolayısıyla yapılan ithal et düzenlemesinin de üretimi bitirdiğini kaydeden Şenkara, “Birçok üreticimiz elindekileri çıkardıktan sonra üretimi yapmayı durduruyorlar. Tüm kalemlere zam yapılırken et fiyatlarının sabit kalması üretici açısından negatif bir durum. Dananın kesim fiyatı 240 TL olduğu için kuşbaşının da 500 TL’leri bulması normal. Emekli maaşları ve asgari ücret aynı kaldı. Bamya ve fasulye 120 TL’den aşağı satılmadı. Vatandaşın alım gücü düştü. İnsanlar gelirlerini bütçeye göre böldü. Et için ayrılan bütçe daha önce yüzde 10 ise şimdi yüzde 5’e düştü. Et satışları bu yüzden düştü. Yılbaşından sonra, danaya vurulan bıçak fiyatı 300 TL olursa ve üreticiye bir destek olunmazsa bu kez kuşbaşı 550 TL’nin üzerine çıkabilir” şeklinde konuştu.

Satışların et sektöründe üçte bir oranında düştüğünü kaydeden Şenkara,  son olarak enflasyon dolayısıyla alım gücünün düşerek ete ayrılan bütçenin azaldığını vurguladı.