GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Mart 2016 Perşembe 09:04

Yorgancılar’dan İzmir’e Dubai modeli!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, katıldığı açılış töreninde İzmir’in marka potansiyelini değerlendirdi. Kentin atıl potansiyelinin kalkınmada en büyük engel olduğunu söyleyen Yorgancılar, İzmir için Dubai modelini örnek gösterdi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İstanbul’da patent, telif ve lisans konularında markalaşan Gün + Partners Patent Trademark İzmir ofisinin açılışında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir’in marka değer olmasını değerlendirdi.

İzmir iş dünyası ve çok sayıda oda başkanının katıldığı açılış, Hilton Otel’de gerçekleştirildi.

Konuşmasında İzmir’in tarihi, kültürel ve ekonomik yapısı üzerinde duran EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Eğitimli ve kalifiye genç nüfusu ile zinde ve dinamik bir üniversite şehri. İşte İzmir, böyle bir zengin kent kimliğine sahiptir. Bu zenginlik; hem şans, hem de enerjisinin dağılması açısından da bir dezavantaj doğurmaktadır. İzmir’de bir gerçek var ki, dün yapılması gerekenleri biz henüz bugün yapar durumdayız. O nedenle de, yarına dair daha çok çalışmamız gerektiği de önemli bir gerçektir” diye konuştu.

İZMİR’E DUBAİ MODELİ
İzmir’e kalkınma ve markalaşma yolunda Dubai örneğini veren Yorgancılar, “Dünya örneklerine baktığımızda; Dubai’nin öne çıkan çok fazla özelliği bulunmamasına rağmen, bir cazibe merkezine dönüştürüldüğünü ve bir marka değer olduğunu görüyoruz. Bakın Barcelona demiyorum. Londra, Milano hiç demiyorum. Dubai… 10 sene önce kimse bilmiyordu. Ama çölde uyguladıkları politikayla, kayak merkezleriyle, plajlarıyla, iş merkezleriyle Dubai bir marka oldu. Doğru algı ve çağrışımlarla; sınırlı potansiyelini kullanarak marka şehir olmuş bir kent Dubai. Bizim Dubai’den ne kadar fazlamız olduğunu da hepimiz gayet iyi biliyoruz. İzmir’in de böyle bir serbest şehir hedefinde olmasının doğru olduğunu düşünüyorum. İzmir’in ve Türkiye’nin bir an önce markalaşmayı yakalaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ATIL POTANSİYELİMİZ EN BÜYÜK ENGELİMİZ
İzmir’in gelişmesinde potansiyelin kent tarafından yeterli kadar değerlendiremediğini söyleyen Yorgancılar, “Her şeyden önce İzmir, sahip olduğu zengin kültürel mirasıyla ülkemizi dünya nezdinde marka kent kimliğiyle temsil etmesi yönünde avantajlıdır. Ancak, atıl potansiyelimizin mevcut niteliklerimizden daha büyük bir görünüm sergilemesi, marka kent haline gelmemiz önündeki en büyük engeldir. Bir şehir düşününüz ki; dünyanın en güzel kumsallarından birine sahip olsun, en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden biri haline gelsin, Hıristiyan cemaatinin en kutsal ziyaret noktasına ev sahipliği yapsın, 300 gün güneş görsün, sağlık turizminde bende varım desin, farklı sektörlerde en önemli uluslararası fuarlara imza atsın ama sadece 1.2 milyon turistin dikkatini çekebilsin” dedi.