GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
23 Ağustos 2022 Salı 08:40

Yıllarca 'ruhsatsız' çalışmıştı... İzmir'e doğru ilerleyen tehlike!

2006 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle Bornova Pınarbaşı’nda çalışmalarına başlayan Z A Madencilik’in kapasite artışı talep edince bir dönem ‘ruhsatsız’ çalıştığı ortaya çıkmıştı. Bakanlık şirketin kapasite artışı için ‘nihai onay’ verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir'in Bornova İlçesi Pınarbaşı Semti’nde Madenler Boğazı Mevkii’nde faliyette bulunan Z A Madencilik şirketi ‘kalker ocağı’ işletmesinin üretim miktarının arttırılması ve çalışma alanının genişletilmesi için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yapmış, bakanlık da yeni bir ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyurmuştu.

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kararını açıkladı. Proje için ‘nihai onay’ verdiğini ilan eden komisyon proje ile ilgili 10 gün içinde itiraz edilebileceğini duyurdu. İtirazları inceleyecek bakanlığın son kararını açıklaması bekleniyor. Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı verileceği tahmin ediliyor.

Proje onaylanırsa mevcut 23,75 hektarlık ÇED alanına 14,2 hektarlık alan daha eklenecek, kapasite de yıllık 450 bin tondan 624 bin tona çıkarılacak. İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Orman Alanı” ve “Ağaçlandırılacak Alan” kapsamında yer alan proje alanında, dinamitle kalker çıkarılmaya devam edilecek.

YILDA 111 TON PATLAYICI KULLANILACAK
Proje ömrü 13 yıl olarak planlanan ocak alanında yılda 111 bin 552 kilogram patlayıcı madde ANFO ve 5 bin 376 kilogram dinamit kullanılacak. Ayda 4, yılda ise 48 kere ve her defasında 56 delikte patlatma işlemi uygulanacak. Saatte ise 47 kilogram toz havaya karışacak. Faaliyet alanına bin 115 metre mesafede Yeşilçam Mahallesi, bin 370 metre mesafede Kavaklıdere Mahallesi, ve bin metre uzaklıkta ise askeri alan yer alıyor.

RUHSAT 2018 YILINDA ALINMIŞ
2006 yılında ilk aldığı ÇED kararı ile çalışmalarına başlayan; 2009 ve 2011 yıllarında aldığı 3 ÇED kararı ile kapasitesini genişleten maden şirketinin ‘işyeri açma ve çalışma ruhsatı’nı 2018 yılında aldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıllarda yaptığı kapasite artışı talebi kabul edilmeyen şirket bunun üzerine ‘hava emisyonu’ ölçümlerini yaptırmış ve ‘işyeri açma ve çalışma ruhsatı’ almış. Bu doğrultuda Orman Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinlerini alarak yeniden başvuru yapmış. Proje tanıtım dosyasında “Halihazırda devam eden işletme için 'İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı' alınmıştır” ifadesi yer alıyor. Proje eklerinde 5 Kasım 2018 tarihinde İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’ndan alınan ‘Madencilik Faaliyetleri İçin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’ bulunuyor.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMAMIŞTI
Öte yandan şirketin ÇED dosyasında, tepkilerden kaynaklı yapılamayan ÇED tanıtım toplantısına yer vermemesi de dikkat çekti. 22 Haziran 2021 tarihinde yapılması planlanan tanıtım toplantısı bölge halkının ve çevrecilerin itirazlarından dolayı gerçekleştirilememişti. Düdüklerle protesto edilen ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak tutan yetkililer, alandan ayrılmıştı. Şirket bu ÇED toplantısı yerine 20 Şubat 2020 tarihli bir toplantının bilgilerine dosyada yer vermiş durumda.



Kurucusu Ziya Aydın olan şirketin ticaret sicil kayıtlarında; Sabit Aydın, Tuncay Özçelik, Erman Aydın ve Ali Kemal Çulha gibi isimler yer alıyor. Son yapılan değişiklikte ise Hasan Zafer Dinç’in genel koordinatör olarak atandığı görülüyor.