GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ocak 2023 Pazartesi 08:25

Yıkımla karşı karşıyaydı… Tarihi okulu kurtaran karar!

Yıkım tehlikesi ile karşı karşıya olan 87 yaşındaki Karaburun Saip Amberseki köy okulunu kurtaran karar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geldi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Erken Cumhuriyet Dönemi eserleri arasında yer alan okulu koruma altına aldı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Karaburun ilçesindeki Saip ve Amberseki köyleri arasında kalan ve 1936 yılında bölge halkının bağışları ile yapılan köy okulunun İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yıkılması planlanıyordu ancak okulla ilgili kritik bir gelişme yaşandı.

2006 yılında eğitime ara verilen 6 bin 500 metrekare alanda kurulu olan okul binasının yıkılması için ihaleye çıkıldığını öğrenen bölge halkı harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuran Karaburunlular Erken Cumhuriyet Dönemi’ne ait yapının tescillenmesini talep etti.

KURULDAN BEKLENEN KARAR
Talebi değerlendiren Kurul, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Karaburun Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karaburun Kaymakamlığı Milli Emlak Müdürlüğü’nün yazıları ve uzman görüşleri doğrultusunda kararını verdi.

HEM DOĞAL HEM DE TARİHİ SİT
Kurul, 3’üncü derece doğal SİT ve Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde kalan, hazine mülkiyetindeki Saip Mahallesi 505 ada 2 parselde kurulu bulunan okul için ‘1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ kararı verdi. 30 Eylül 2022 tarihinde verilen karar tapuya şerh olarak düşülecekken okulun korunması için rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlatılacak.

Kurul’un kararı şu şekilde:

"İzmir İli, Karaburun ilçesi, Saip Mahallesi'nde yer alan, tapunun 505 ada, 2 parsel numarasında hazine mülkiyetine kayıtlı bulunan, 3. derece doğal sit alanı sınırları içerisinde ve Karaburun-Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesinde kalan Saip Köyü İlkokulu'nun, iletilen belgelerden hareketle, Erken Cumhuriyet Dönemi'ne ait bir yapı olması ve anı değeri de dikkate alınarak, 2863 sayılı yasanın 7. maddesi doğrultusunda korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma grubunun "1.grup" olarak belirlenmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, taşınmazın tapu kütüğünün beyanlar hanesine "1. Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır." şerhinin işlenmesine, taşınmazın kendi parsel sınırlarının korunma alanı olarak belirlenmesine ve taşınmazın onarımına yönelik rölöve, restitusyon ve restorasyon projelerinin hazırlatılarak iletilmesine karar verildi"