GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Nisan 2024 Salı 11:57

Yetki gitti, tepki geldi… İzmir esnafının hedefinde o isim!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, ekmek ve gevreğe yapılacak zamların Ticaret Bakanlığı’nın onayıyla yürürlüğe girecek olmasını “Bu karar, fiyat belirleme yetkisinin elimizden alınması demektir. Ankara’da gevreği 15 lira yapan oda başkanı Savaş Delibaş bugünkü kararın sorumlusudur” dedi. İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen ise “Biz kaçak zam yapmıyoruz ki. Bu nedenle karar, bana zarar da vermiyor, avantaj da sağlamıyor” ifadelerini kullandı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ  - Türkiye’de ekmek ve gevrek fiyatlarına yapılacak zamlar artık Ticaret Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek. Resmi Gazete’de yayımlanan “Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte, Ticaret Bakanlığı’nın ekmek ve gevrek zammı konusundaki yetkisi güçlendirilmiş oldu. Bundan sonra esnafın zam talebi, doğrudan bakanlık onayına sunulacak.

BEŞ KURUMUN TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN KOMİSYON KURULACAK
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ekmek ve gevrek zammı ile talep, belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Ticaret Odası veya Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan bir komisyonda görüşülecek. Burada alınan karar, onaylanmak üzere Ticaret Bakanlığı’na getirilecek.

GEVREĞİ 15 LİRA YAPINCA…
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ve İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş'ın gevreği bir anda 15 liraya çıkarması üzerine olaya el koyan Ticaret Bakanlığı’nın, fiyat belirleme yetkisini odaların ve birliklerin elinden alması anlamına geldiğini söylediler.

ATA: MADEM ÖYLE, KOMİSYONA GEREK YOK; FİYATI BAKANLIK BELİRLESİN
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, daha önce, yine yönetmelikte yapılan değişiklikte işaret edilen komisyonun aktif şekilde görev yaptığını, artık komisyonun aldığı fiyat kararının Valilik makamına değil, doğrudan Bakanlığa gönderileceğini bildirdi. Başkan Ata, şunları söyledi:

“Madem ekmek fiyatını, gevrek fiyatını bakanlık belirleyecek, o zaman komisyonu neden topluyoruz? O zaman deyin, ekmek şu fiyata, gevrek şu fiyata satılacak, o fiyattan satılsın! Beş ayrı kurumdan temsilcilerden oluşan komisyon zaten toplanıyordu, yine toplanır talebi değerlendirecek. Eskiden bakanlık onay vermese de komisyonun kararını uygulayabiliyorduk. Artık bakanlık onay vermeden yeni tarife uygulanamayacak. Bu da neden kaynaklandı? Ankara Simitçiler Odası gevreğin fiyatını 15 liraya çıkarınca, bakanlık da ‘durun bir dakika. 15 liraya simit mi olur?’ dedi. Oradan patladı bu iş. Ankara’da gevreği 15 lira yapan bir oda başkanı, bugünkü kararın sorumlusudur. Hal böyle olunca bakanlık da fiyat belirleme yetkisini odaların elinden aldı. Buradan anlıyoruz ki, ekmek ve gevrek fiyatını belirleme yetkisi bakanlığa geçmiş durumda.”

ERİŞEN: ANKARALI ARKADAŞ ORADA BİR HATA YAPTI!
İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararla ilgili olarak “Bizi sıkıntıya sokacak bir şey yok, avantaj da sağlamıyor” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

“Bizim açımızdan sorun yok. Çünkü biz zaten kaçak zam yapmıyorduk ki… Zaten biz oda olarak yeni fiyatla ilgili talebimizi üst birliğimize iletiyorduk, orada komisyonda onaylandıktan sonra Valiliğe gidiyordu. Ankara Gevrekçiler Odası Başkanı arkadaşımızın yaptığı zam çok konuşuldu. Gevreği 15 lira yapmıştı. Ticaret Bakanlığına bir şekilde karşı çıkmıştı. Sonuçta zam geri alındı ama orada bir yanlış yaptı arkadaşımız. O hata dolayısıyla Ticaret Bakanlığı da böyle bir tedbir aldı.”

ONAYLANIRSA, İZMİR’DE DE GEVREK 12,5 LİRA OLACAK
İstanbul ve Bursa’da gevreğin 12,5 liradan satıldığını hatırlatan İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “Biz de gevreğe zam talebinde bulunduk. 12,5 lira olmasını istedik. Bu talebimizi 1,5 ay önce ilettiğimiz halde hala onay bekliyoruz. Onaydan çıktığında İzmir’de de gevrek 12,5 lira olacak” ifadelerini kullandı.