GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
4 Mayıs 2022 Çarşamba 09:35

Yeşil sahada ‘mor’ ayrım... Ela’ya forma var, lisans yok!

Bornova Birlik Futbol Kulübü’nün tek kız futbolcusu 12 yaşındaki Ela Tong’un U12 Ligi’nde yaşıtı erkeklerle oynamasına izin verilmiyor. Antrenör Haktan Tırıs, “Bu yaşta cinsiyet ayrımcılığını anlamak mümkün değil. Hollanda’da, ABD’de, Almanya’da olduğu gibi kızlarımıza lisans çıkarılmalı, erkeklerle ligde oynamalı ki, Kadın Milli Takımımıza yeni yetenekler kazandırabilelim” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye’de futbola son yıllarda kadınların ilgisi bir hayli artarken, 1995 yılında Kadın Milli Futbol Takımımızı kurduk. Uluslararası turnuvalarda başarıların çok uzağında kalan Kadın Milli Futbol Takımımızı büyük hedeflere ulaştıracak çok yetenekli futbolcular aranırken, altyapılarda kız futbolculara yer yok. Yetenekleriyle öne çıkan, erkek arkadaşlarıyla oynadığı özel turnuvalarda ortaya koyduğu performansla dikkat çeken İzmirli Ela Tong, yeşil sahalarda “mor” ayrım nedeniyle resmi liglerde forma giyemiyor.

ELA TONG, TAKIMDAKİ TEK KIZ FUTBOLCU
Bornova Birlik Futbol Kulübü’nün tek kız futbolcusu olan 12 yaşındaki Ela Tong, stoper ve ön libero mevkilerinde sergilediği başarılı futbolla gelecek vaat ederken, alt yaş gruplarında kadın futbolunda ligler olmadığı için erkeklerle aynı takımda oynamanın hayallerini kuruyor. Özel turnuvalarda yaşıtı erkeklerle aynı takımda forma giyen, başarısıyla ödüller alan Ela, maalesef lisans alamıyor. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu Antrenörü Haktan Tırıs’ın “Bu çocukta gelecek var” dediği Ela Tong, 15 oyuncunun forma için yarıştığı U12 takımına adını yazdırıyor. Antrenör Tırıs, ABD’de, Hollanda’da, Almanya’da futbolcu kız çocuklarının, 15 yaşına kadar erkeklerle aynı takımda lisanslı bir futbolcu olarak oynayabildiğini hatırlatarak, “Bizde maalesef buna izin verilmiyor. Bu cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle keşfedilmeyi bekleyen yetenekli kim bilir kaç kız futbolcumuzu kaybediyoruz” dedi.

TIRIS: AVRUPA’DA OYNAYABİLECEK OYUNCUYU İZMİR’DE OYNATAMIYORUZ
Bornova Birlik Futbol Kulübü’nün Antrenörü Haktan Tırıs, U12 gibi yaş gruplarında takımların bir kaleci ve 7 oyuncudan oluştuğunu hatırlatarak, “Ela, takıma kolaylıkla giriyor ve çok da başarılı oluyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ela, takımdaki tek kız futbolcum. Bu çocuk, liglerde oynamazsa, sadece özel turnuvalara katılarak kendini ne kadar geliştirebilir? Oysa lisansı çıkarılsa, erkeklerle birlikte ergen oluncaya kadar, yani 15 yaşına dek liglerde oynama şansı bulsa, 16 yaşına geldiğinde zaten Kadın Milli Takımında yerini alır. Yaptığımız tüm girişimlere rağmen Ela’ya lisans çıkaramadık. Kadın Futbol Milli Takımımızın uluslararası arenada başarılı olmasını istiyorsak, altyapıdaki yetenekleri daha Ela’nın yaşlarındayken keşfetmemiz lazım. Bu çocukların sürekli maç yapmasını sağlamak zorundayız. Avrupa’da bile oynayabilecek kabiliyette bir kız futbolcumuzu İzmir’de, Türkiye’de oynatamıyoruz. Buna akıl erdirmek mümkün değil. Eğer 12, 13, 14 yaş grubundaki kızlarımıza lisans çıkarılır, erkeklerle liglerde oynamalarına fırsat verilirse, inanın çok sayıda yeteneği keşfederiz. Bu yaştaki kız çocuklarının, cinsiyet ayrımcılığıyla karşı karşıya bırakılması, acı verici. Böyle bir tutumla onların sağlıklı gelişimlerine engel olunuyor. Normalde 12 yaşındaki erkek futbolculara nasıl lisans çıkartabiliyorsak, kız futbolcularımıza çıkartabilmeliyiz.”