GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
2 Kasım 2021 Salı 12:33

Yer: Didim... Akdeniz fokları rahatsız!

Didim’in Taşburun açıklarına 12 balık çiftliği kurulması için Aydın Valiliği tarafından ÇED Olumlu kararı verilirken bölge halkı ise balık çiftliklerine karşı. Balık çiftlikleri aynı zamanda Akdeniz Foku'nun yaşam alanları arasında yer alıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Aydın’ın Didim ilçesi Taşburun Balıkçı Barınağı açıklarına Aydın Su Yetiştiricileri Üreticileri Birliği tarafından yapılması planlanan kültür balıkçılığı tesisleri ile ilgili devam eden çevresel etki değerlendirme sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. 2019’un Aralık ayında ÇED sürecini başlatan Valilik proje için nihai kararını açıkladı ve ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.

Proje kapsamında su ürünleri üretim sahası içerisinde her biri 67.500 m² deniz alanında, yıllık 2 bin kapasiteli 9 tesis ile yıllık 4 bin ton kapasiteli 3 tesis kurulması planlanması hedefleniyor. 12 tesiste toplam 30 bin tonluk çipura ve levrek balığı yetiştiriciliği yapılacağı öğrenildi. Projenin maliyeti ise yaklaşık 33 milyon lira.

AKDENİZ FOKU’NUN YAŞAM ALANI
Proje alanı Milli Park’a 2,1 kilometre uzaklıkta iken Önemli Doğa Alanı’na ise 160 metre, SİT alanına ise 2,8 kilometre mesafede. Bölge nesli tehlike altındaki türler kategorilerinden tehlike altında (EN) kategorisinde yer alan Akdeniz Foku’nun da yaşam alanları arasında yer alıyor.

BALIKÇILAR ÇİFTLİKLERE KARŞI
Didim’de Taşburun Balıkçı Barınağı Mevkii açıklarında kurulması planlanan balık çiftlikleri , ‘Karina Dalyanı’nda bulunan ve geçimini balıkçılıkla sağlayan Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi üyelerinin tepkisine de neden olmuştu. Basına açıklamalarda bulunan Doğanbey-Tuzburgazı Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Karabaş, projeye karşı olduklarını belirterek yetkilileri yaşam alanlarında balık çiftlikleri kurulmaması konusunda duyarlılığa davet etti. Taşburun Didim’de doğal balık çıkarılan tek bölge olma özelliğini taşınıyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Bölge halkı da kurulmak istenen balık çiftliklerine karşı imza kampanyası başlatmıştı ve projenin halkın katılımı toplantısı sırasında yaptıkları basın açıklaması ile itirazlarını dile getirmişti. Didimliler, Didim’in turizm kenti olduğunu belirterek yeni çiftliklere izin verilmemesini istememişti.