GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Aralık 2021 Çarşamba 16:11

Yeni ayrıntılar çıktı... O binanın akıbeti ne oldu?

Karşıyaka'da tartışmalara neden olan İZKA İnşaat'a satılan ve Karşıyaka Belediyesi mülkiyetinde bulunan alan için belediye komisyonları ret kararı almaya hazırlanırken, kendisine yönelik eleştirileri değerlendiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Ben halka sunulacak bir spor tesisi olması konusunda bu tesise sıcak baktım. Bugün için 20-25 milyondan az değil bunun maliyeti. Böyle bir tesise ben hayır dersem kendimi rahatsız hissedebilirim diye bunu meclisi gündemine getirip hep birlikte değerlendirelim dedik. Almalarının önüne geçtik" diye konuştu

EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Mavişehir’de bulunan  Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş’ye ait restoran, kooperatif ve KSK Zone’nun hemen karşısında yer alan İZKA İnşaat’a ait satış ofisinin durumu tartışmalara neden olmuştu. Şirketin geçmiş yıllarda şantiye alanı gerekçesiyle kurduğu yapı daha sonra satış ofisine dönüştürülmüştü. Mülk sahiplerinin imar barışından yararlanarak yaptıkları başvuru ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kabul edilmişti. İZKA İnşaat harcını yatırarak yapıyı yasal hale getirilmişti.

Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar ve belediye meclisinde görev yapan meclis üyeleri şirketin buradan çıkartılmasını talep ederken İZKA İnşaat ise Karşıyaka Belediyesi’ne teklif götürerek belediye hissesini satın almak istemişti. İmar planlarında “belediye hizmet alanı ve park” olarak görünen yerde belediyenin hissesinin yüzde 28 oranında olduğu geri kalan hissenin ise Milli Emlak ve TOKİ’ye ait olduğu ortaya çıkmıştı.

KOMİSYONLARDAN RET ÇIKACAK
Karşıyaka'da tartışmalara neden olan proje ile ilgili kararın Karşıyaka Belediyesi'nin vermesi için ilgili konu meclis gündemine getirilirken, komisyonlara sevk edilen gündem maddesi için üyelerin kararlarını verdiği öğrenildi. Tartışmalı konuyu görüşen komisyon üyeleri ise edinilen bilgiye göre teklifi reddetti.

TUGAY: KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMEDİ
Karşıyaka Belediyesi'nin Cengiz İnşaat, İZKA İnşaat gibi müteahhitler ile iş birliği yaptığı ve belediye mülkiyetindeki alanlarını sermaye sahiplerine sattığı yönünde kendisine yöneltilen iddialara yönelik Sonsöz TV'de açıklamalarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemi Tugay, alandan kamu yararı sağladıklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı;

"Acı acı gülümsüyorum sadece… Cengiz İnşaat ile ilgili konuyu tekrar konuşmak beni üzüyor. Derler ya çamur at izi kalsın… İzi bırakmaya çalışanlar var. Cengiz İnşaat ile ilgili konuda kocaman bir alanda ufak bir arazi bize aitti ve hukuki olarak ayırıp satamıyorduk, diğer ortağa satmamız lazımdı. Biz de belki ederin üstünde satarak kamu yararını korumaya sağladık. Kimseye peşkeş çekilmedi.  Bir kişi densiz ifadeler ile dava açtı ancak mahkeme burada kamu zararı yok dedi. Vicadanı olan herkes biliyor ki biz sadece kamu hakkını savunduk. Eninde sonunda alacaklardı orayı, biz daha ucuza almalarının önüne geçtik. Şu anki durumda benden giden bir talep yok. İnşaat şirketi benim burada yapım var, bizden önceki dönemde orada bir satış ofisi yapılması ve sonrasında belediyeye devredilmesi konusunda protokol imzalamış ancak sonrasında yapı kayıt belgesi almış 2018'de. Şu an elinde geçerli bir yapı kayıt belgesi var.

BU GÜNÜNE KADAR NE KARAR ALDIYSAK HEPSİ KAMU İÇİN
İmar düzenlemesi başvurusunun Karşıyaka Belediyesi'nin sisteminde görünüp görülmedi konusunda ise eski yönetime sorulması gerektiğini belirten Tugay, "Eski belediye yönetimiyle Çevre ve Şehirciliğe sormak lazım. Bizden önce olmuş bitmiş bir şey. Burası 6,5 dönümlük bir alan. Bizim hissemiz var, ayrılmamış ve neresi belli olmayan bir hissemiz var. Orada belediyeye ait yerin neresi olduğu belli değil. Belediye arsası üzerine yapılmış bir şey de diyemiyoruz. Protokol yapıldığında hangi mantıkla yapıldı, bilmiyorum. Ben mevcut fiili duruma bakıyorum. Biz TOKİ'ye yazı yazdık, 'bizim hissemiz dışında kalan kısmı verin' dedik. Ancak cevap bile vermediler. Bizim hissemiz orada hiçbir işe yaramadan duruyor. Bizim bin 600 metrekare dışında kalan alanın parasını ödeyip almaya kalksak, şu anda öyle bir imkanımız yok. Bizim orada belediye hizmet alanı olarak yapmayı planladığımız bir durum da yok. Ben halka sunulacak bir spor tesisi olması konusunda da bu tesise sıcak baktım. Bugün için 20-25 milyondan az değil bunun maliyeti. Böyle bir tesise ben hayır dersem kendimi rahatsız hissedebilirim diye bunu meclisi gündemine getirip hep birlikte değerlendirelim dedik. Şu an kararın alınma noktasında olduğunu biliyorum. Biz bugüne kadar ne karar aldıysak kamu için aldık."