GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
13 Mayıs 2016 Cuma 11:05

‘Yeni Kültürpark’ görücüye çıktı: Neler yapılacak?

Büyükşehir Belediyesi hazırlanan projeyi tanıtırken, kentin kanaat önderlerinden görüşlerini aldı. ‘Yeni Kültürpark’, ‘Daha çok yeşil, daha az beton’ sloganıyla yola çıktı.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, vizyon projesi Fuar İzmir’in hizmete alındığı günden bu yana akıbeti merakla beklenen Kültürpark için yol haritasını açıkladı.

İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen 80 yıllık Kültürpark’ta revizyon, “Daha az bina, daha çok yeşil” sloganıyla yola çıktı.

FOTO GALERİ: KÜLTÜRPARK'TA YENİ HAYAT!

Yeni projenin sunumu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve oda ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı toplantıda bilgilendirmeyi projenin öncesi Prof. Dr. İlhan Tekeli yaptı.

Toplantıda kentin kanaat önderlerine hazırlanan projenin taslağı sunuldu. ‘Yeni Kültürpark’ görüş ve önerilerle şekillenerek son halini alacak.



ESKİ GÜNLERE NASIL TAŞIRIZ?

Açılış konuşmasını yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni projenin hazırlanmasında  ortak, yenilikçi bir  yol izlendiğini söyledi. 

Kocaoğlu, “Fuar İzmir’in taşınmasından sonra ‘Kültürpark’ı nasıl şekillendirip İzmir’i o eski günlerine nasıl taşırız’ı masaya yatırdık. Çeşitli toplantılar değerlendirmeler yapıldı. Bir taslak proje yapıldı. Bizlerin görüş ve önerileri doğrultusunda ortak bir çalışma ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

İNOVASYON VE TASARIM
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kent ekonomisi için önemine değinen ve tarihi geçmişini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Kültürpark’ın İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşmesi, savaş yıllarından Doğu’nun ve Batı’nın bir anlamda yarıştığı bir platform olma yolunda önemli bir adım oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı genel ticari fuar olarak çok önemli bir yol kaydetmiştir. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın nasıl eski günlerine döndürürüz düşüncesi çalışmaya devam ediyoruz. Kültürpark’ta bu sene inovasyon, seneye de tasarım temasıyla yola çıkılıyor. Kültürpark’ta önce inovasyonla dünyadaki yeniliklerin sergilendiği konsept, sonra da tasarımın sunulduğu bir fuar olacak” diye konuştu. 

YENİDEN BULUŞMA MERKEZİ 
Kültürpark’ın yapılacak çalışmaların ardından yeniden kentin buluşma merkezi olmasını hedeflediklerini söyleyen Kocaoğlu, “Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil daha az bina ve daha fonksiyonlu, eski yıllardaki gibi İzmirlinin daha çok kullandığı bir buluşma merkezi olmasını istiyoruz.  Kültürpark’ın Kültürpark olduğu dönemde ne Mustafa Kemal Sahil Bulvarı vardı, ne Gündoğdu Meydanı vardı. Fuarın eski günlerine dönüşü için inovasyon ve tasarımla bir evrilme yapamaya çalışıyoruz. Bütün yenilikçi firmalarla görüşüyoruz. Kültürpark İzmirli’nin buluşma merkezi ve bir gençlik şöleni alanı olarak yola devam edecek” dedi. 



KURULLARDAN ONAYIN HIZLI GELMESİ LAZIM

Projenin öncü ismi Prof. Dr. İlhan Tekeli ise Kültürpark’ın yeni yüzünü tanıttı. 

Kültürpark’ın İzmir için önemi üzerinde duran Prof. Dr. Tekeli, projenin hazırlanmasında her kesimin dinlendiğini ve titizlikle çalışıldığını ifade ederek, “Büyükşehir bu projeyi hazırlarken katılımcı demokratik, yeniliklere açık bir yol izledi. Burada düzenlemenin yapılması için hem doğal hem de tarihi sit alanları kurulundan onay alması gerekiyor. Kurullar ne kadar hızlı bu süreci tamamlarsa dönüşüm o kadar hızlı olacaktır” diye konuştu.

DUVARLAR KALIYOR, KAPILAR ARTIYOR
Kültürpark’ın yeni yüzü ile ilgili sunum katılımcılara sunuldu. Yeni projede göze çarpan ilk detay giriş kapıları revizesi oldu. Yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan duvarların ise kalması yönünde tercih kullanıldı. Projede, mevcut 5 kapı düzenlenerek geçişin kolaylaştırılması için yeni giriş kapıları eklenecek. Acil girişler dışında alana araba girişleri engellenecek.  

İNÖNÜ YIKILACAK, YAPILAR REVİZE EDİLECEK 
İZFAŞ’ın yer aldığı bina restore edilerek enformasyon ve kültür merkezi haline getirilecek. Bina içerisinde İzmir’i tanıtan semboller ve sergiler yerleştirilecek. Fuar Evlendirme Dairesi mevcut yapısını koruyacak. Universiade Binası ve açık hava tiyatrosu, müzeler ve İzmir Sanat Merkezi yeni projede de yerini koruyacak. Celal Atik Spor Salonu küçültülerek çevresi genişletilecek. Holler kaldırılarak sanat ve sergi merkezleri yapılacak.

Kültürpark’ın sembollerinden İsmet İnönü Kültür Merkezi için ise yıkım kararı alındı. Alana yeşil amfi tiyatro yapılacak.

PAVYONLARA VE HAVUZA REVİZE, YENİ GÖL
İzmir Enternasyonal Fuarı ile özdeşleşen ülke pavyonları revize edilecek. 

Bunlardan Rusya Pavyonu’nun çatısı korunarak duvarı yıkılacak. Amerikan Pavyonu’nda açık hava sineması yapılacak.

Pakistan Pavyonu sergi merkezi olacak. Kaskatlı havuz eski yapısına uygun şekilde restore edilecek. İzmir’in dönemine damga vuran gece kulübü Mogambo da restore edilecek. Göl ve Ada Gazinosu genişletecek. Atlas Pavyonu’nun karşısında bir göl daha yapılacak. Yeni göl ile birlikte tekne atölyesi oluşturulacak.

BİSİKLET YOLU KÜLTÜRPARK İLE BİRLEŞECEK, GOLF VE PİKNİK ALANI EKLENECEK 
Alan içerisinde mescit, kafeterya, çay bahçesi, gibi teknik alanlar arttırılacak. Oyun ve eğilence merkezleri arttırılacak. Lunapark revize dilecek. Kültürpark alanının bir bölümünde piknik alanı ve mini golf alanı gerçekleştirilecek. Koşu yoluna paralel oluşturulacak bisiklet yolları kent bisiklet yolu ile birleşecek.

YEŞİL ALAN 21 BİN METREKARE ARTACAK
‘Yeni Kültürpark planı’nda gençleri hedef kitle alan bir yol haritası da açıklandı. Mevcut beton yapıların revize edilmesi ile birlikte mevcut yeşil alan ve bitki çeşitliliği arttırılacak. “Daha az beton daha çok yeşil” sloganı ile hazırlanan projede mevcut 420 bin metrekarelik alana sahip Kültürpark’ta 21 bin metrekare daha ‘yeşil’ eklenecek.

ÖNERİ VE ELEŞTİRİLER AKTARILDI
Sunumun ardından Kültürpark’ın taslağı İzmir’in kanaat önderlerine sunularak görüşlerine açıldı. Toplantıya katılan sivil toplum kuruluş temsilcileri, fuar üzerinde gerçekleştirilen projeye yönelik görüş ve önerilerini aktardılar. Büyük çoğunlukla kabul görülen proje için başlıca, yaşlılar ve engelliler için imkan azlığı,  kalan yapıların değerlendirme şekilleri, Kültürpark’ın cazibe merkezi olma yolunda daha çok etkinlik ve gösterilere sahip olması gibi görüş ve öneriler aktarıldı.

PİKNİK ALANI UYARISI
Projeye yönelik eleştiriler arasında İsmet İnönü Kültür ve sanat Merkezi’nin yıkılarak yerine yeşil amfi tiyatro yapılması konusu yer aldı. Merkezin kış aylarında gerçekleşen etkinlikler için önemli bir merkez olduğunun altı çizildi.  Öte yandan projede en yoğun eleştiri piknik alanına yönelik oldu. Oda temsilcileri alanda gerçekleştirilecek piknik alanının kontrolden çıkabileceği konusunda uyardı. Piknik alanının Kültürpark’ın ele geçirebileceği ifade edildi.

YEŞİLİ ARTTIRILMIŞ KÜLTÜRÜ AZ
Toplantıda Kültürpark’ın yeni haliyle cazibe merkezi olmadığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, projeyi eleştirdi. 

Kültürel faktörlerin azaltıldığını ifade eden Demirtaş, “Kültürpark’ta kültür nerede? Biz İzmir’e gelenleri götürdüğümüz zaman kültür anlamında ne göstereceğiz? Bu alanın İzmir’e ne katkısı olacak? Sadece yeşilse konu bu fuarın geçmişine de uymuyor. Başkan Türkiye’nin en büyük fuarını yaptı. Otogar ve fuar buradayken Basmane Bölgesi esnafı, otelleri kazançtaydı. Buradan otogar kalktığında buradaki oteller zor günler geçirdi. Şimdi fuar da tamamen kalkarsa daha zor duruma düşecekler. Burada sanat merkezleri arttırılması lazım... Yeme içme, eğlence alanlarının, hediyelik eşya satan yerlerin, tasarım eserlerin, heykellerin burada olmamasını eksiklik olarak görüyorum. Bu haliyle eğlence faktörü ortadan kalkmış durumda. Çevresel olarak duvarların kalkması gerekiyor. Sert zeminin azalması gerekiyor. Bir tane bile kilit taş olmamalı burada. Ana aks dışında asfalt kalmamalı. Gençliği buraya nasıl getireceğiz?  Sonuç olarak burası yeşili arttırılmış kültürü az bir proje olmuş” şeklinde konuştu.

TARİHİ MERKEZ OLUŞTURULMALI
Toplantıda konuşlan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, “Fuarın yeni haliyle Basmane- Agora-Mimar Kemalettin’i kapsayacak, bir büyüme olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışma bir sonuç olarak değil yöntem olarak da İzmirli’nin kimliğine uygun bir çalışma oldu. Ben önceden duvarların yıkılmasını savunuyordum. Pek çok çevre halkı ile görüştüm duvarların kalmasını istedi. Biz fuarda çok hayaller kurduk. Kurduğumuz hallerle yeni dünyalar oluşturdu” diye konuşturdu.

HERKESİN HAYALİ OLURSA KÜLTÜRPARK OLMAZ
Toplantının ardından konuşan İlhan Tekeli, görüş ve önerilerin değerlendirileceğini ifade etti.   Tekeli, “Herkesin Kültürpark ile bir hayali var. Bu hayallerin hepsinin yerine getirilmesi halinde Kültürpark, Kültürpark olmaz. Burada en çok dikkat edilen önemsediğimiz görüşlerden biri piknik uyarısı ve yeşil dengesi oldu. Bunları özellikle dikkate alacağız” dedi.