GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Ağustos 2022 Salı 09:13

Yemek kuyrukları, öfke dolu bakışlar… Krizin ‘Afro’ hali!

Ekonomik krizin etkilerinin en ağır hissedildiği Basmane’de Afrikalı göçmenler de ağırlaşan şartlardan nasiplerini almış durumda. Fahiş şekilde artan kiralardan dolayı tek bir odada 15-20 kişi yaşamak zorunda kalan Afrikalılarla artık yemek kuyruklarında da karşılaşmak mümkün. Sürekli olarak tepkiyle karşılaştıklarını belirten Kara Kıta’nın çocukları yaşadıklarını anlattı.

Metehan UD/ Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ -  Mültecilerin ve göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmak için kullandığı güzergâhın Anadolu topraklarındaki son duraklarından biri olan Basmane geçici bir istasyon ve barınma merkezi olma özelliğini taşıyor. Basmane’nin tercih edilmesinin başında göçmen kaçakçılarının bu bölgeyi mesken tutmasından dolayı daha kolay iletişime geçilebilmesi ve aynı zamanda İzmir’in diğer bölgelerine göre konaklamanın daha ucuz olması geliyor.

KÜÇÜK SURİYE’DEN KARA KITA'YA
Bir dönem Avrupa’ya iltica etmeye çalışan Suriyeli mültecilerin yoğun olarak tercih ettiği Basmane şimdilerde ise Afrikalı göçmenlerin merkezi haline gelmiş durumda. Yakın zamana kadar “Küçük Suriye” olarak adlandırılan Basmane ‘Kara Kıta’ Afrika’nın adıyla anılmaya başlandı.

BİR ODADA 15-20 KİŞİ
Ara sokaklarını arşınladığımızda artık Afrikalıların sadece otellerin civarlarında olmadığını semtin içlerinde de yer aldığını görüyoruz. Çok sayıda ev, göçmen kaçakçıları tarafından Afrikalılar için kiralanmış durumda. Avrupa hayalleri ile geldikleri Basmane’de bir odada 15-20 kişi yaşıyorlar. Ülkelerinden açlık, yoksulluk, işsizlik, kıtlık ve iç savaşlardan kaçan Afrikalı göçmenlerin Basmane’deki bekleyişleri ise bazen sürebiliyor.



 

YEMEK KUYRUKLARINDA AFRİKALILAR
Ülkedeki kriz ortamı Afrikalı göçmenleri de etkilemiş durumda. Basmane’nin sokaklarında yemek ve dağıtılan lokma kuyruklarında bekleyen Afrikalılarla da karşılaşmak mümkün. Onlar da sıraya girerek o gün dağıtılanlardan kendi paylarına düşeni alıyor. Bu dağıtım merkezlerin biri de Hatuniye Camisi.

Göçmen kaçakçılarına verecek kadar yeterli parası olmayanlar ise bir işe girerek Avrupa yollarını zorluyor. Avrupa hayalini kuranlar arasında ülkelerindeki iç savaştan dolayı yakınlarını ve yaşam alanlarını kaybedenler de var, ülkelerindeki aldıkları eğitime rağmen mesleklerini yapamayan mühendisler de var. Nadiren de olsa çocuklarla karşılaşmak mümkün.

KRİZ AVRUPA’YA ZORLAMIŞ
Basmane’nin ara sokaklarında seyyar bir araçtan yapılan yemek dağıtımı sırasında tanıştığımız Gineli Samba ile konuşuyoruz. Tedirgin olduklarından dolayı fotoğraflarının çekilmesini istemiyorlar. Uzun süredir Türkiye’de yaşayan Samba, Türkçe’yi de çözmüş durumda. Saat satarak ya da tekstil atölyelerinde çalışarak yaşamını sürdüren Samba krize karşı çözümü Avrupa’da bulmuş.

KRİZDE İSTENMEYEN OLDUK’
MTK’da bir tekstil atölyesinde çalışan Samba patronunun sürekli maaşından kestiğini anlatıyor. Asgari ücretin de altında maaş aldığını ifade eden Samba işyerinde de istenmediğini, diğer çalışanların kendisi ile arkadaş olamadığını anlatıyor. Son dönemde ağırlaşan ekonomik şartların kendisini Avrupa’ya göç etmeye zorladığını anlatan Samba “Türkiye’de artık bize yaşam imkanı kalmadı. Çok işveren paramın üstüne yattı. İşten ayrılmak isteyince polise şikayet etmekle suçladı. Şimdi tek derdimiz para biriktirip kaçakçıyla anlaşabilmek. Önümüzdeki ay istediği parayı biriktirmiş olacağım. Kriz ortamında biz iyice istenmeyen olduk. İnsanlar bize sürekli öfkeyle bakıyor. İşsizliğin sorumlusu olduk. Bir odada 20’ye yakın kişi yaşıyoruz. Bize neden gece uyumuyorsunuz diyorlar. Çünkü odada yatacak yer yok. Yarımız gündüz yarımız akşam yatıyor. Hepimizin bir anda odada kalma imkanı yok” dedi.

İKİ DEFA DENEDİ, SIRA ÜÇÜNCÜDE!
Yine kuyruk sırasında konuştuğumuz İbrahim ile de Samba sayesinde iletişim kurduk. İbrahim, daha önce Edirne üzerinden Yunanistan’a geçtiğini ancak darp edildiğini ve parası ile telefonu alınarak geri gönderildiğini anlattı. Göçmen kaçakçılarının İzmir’e yönlendiğini ifade eden İbrahim “Kuşadası üzerinden geçmeye çalıştık. Yunan Sahil Güvenliği motorumuzu aldı denizde bıraktı. Türk Sahil Güvenliği kurtardı. Şu anda Türkiye’de kaçak konumundayım. Yakalanırsam sınır dışı edileceğim. Onun için bir an önce yeniden gitmeye çalışıyorum” diye konuştu.



‘PARA KAYNAĞI OLARAK GÖRÜYORLAR’
İnşaat mühendisi olduğunu ve ülkesinde çalışma ortamı olmadığı için Avrupa’ya gitmeye çalıştığını belirten İbrahim “Bizi para kaynağı olarak görüyorlar. Söz konusu Afrikalılar olunca daha fazla istiyorlar. Bodrum katta bir dairede yaşıyoruz. Tek göz oda. 10’dan fazla insan var. Bakkalda bile bizden daha fazla istiyorlar. Bize insan gibi davranmıyorlar ki bizden anlayış bekliyorlar. Biz geçici olarak buradayız. Benim bütün param kaçakçıda. Bir daha geçireceği için paramı vermedi. Benimde elimde bir para kalmadı. Yemek dağıtımları olmasa aç kalırdık” dedi.