GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Ekim 2021 Perşembe 09:33

Yarın raylarda grev var... Sendikadan açıklama: Bu iş masada bitmez!

Metro ve tramvayda yarın başlayacak grev öncesi dün sendika ile işveren temsilcileri yeniden bir araya geldi. Büyükşehir bürokratları yeni bir teklif sundu ancak verilen teklifin sendikanın beklentisinin altında kaldığı öğrenildi. Sendika başkanı Hamdullah Giral "Son dakikaya da süreci kullanacağız ama bu yaklaşımla TİS’in masada çok da biteceğini sanmıyorum” dedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir’in hafif raylı ulaşım araçlarından metro ve tramvayda çalışan işçiler arasında örgütlü olan Türk İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden Metro AŞ ve işveren sendikası Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) arasındaki toplu iş sözleşmesi süreci uyuşmazlıkla sonuçlanmış, sendika 22 Ekim'de greve çıkacağını duyurmuştu. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN GREVE KARŞI ACİL EYLEM PLANI: 14 YENİ OTOBÜS HATTI!

Grev kararının asılmasından itibaren yapılan görüşmelerden de bir sonuç çıkmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in görevlendirdiği İzmir Metro AŞ Yönetim Kurulu üyesi Aytekin Sözen'in sendika temsilcileri ile yaptığı dünkü görüşmede de grevi başlamadan biterecek bir ilerleme kaydedilmediği öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi yeni bir teklif sundu ancak verilen teklif sendikanın ve işçilerin beklentisinin altında kaldığı ifade edildi.

9 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Sendika ve işveren temsilcileri ile şimdiye kadar yapılan görüşmelerde 69 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 60 maddesinde uzlaşırken 9 maddede bir sonuca varılmadı. Üzerinde sonuca varılamayan maddelerin biri hariç ücrete dair maddeler. Bu maddeler arasında günlük ücret, iş riskleri, yıllık izinler ve denkleştirme çalışması yer alıyor.

Bugün SODEM-SEN yetkilileri Ankara’dan gelerek sendika yönetimi ile son kez masaya oturacak. Bugünkü görüşmeden de bir sonuç çıkmazsa yarın itibari ile İzmir’de kent içi ulaşımın önemli ayaklarından metro ve tramvayda seferler çalışmayacak, işçiler greve çıkacak. Öte yandan grev listeleri hazırlanarak işyerlerine asıldı.



'MASADA BİTECEĞİNİ SANMIYORUM'
Egedesonsöz’e konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral “Teklif işçilerin taleplerini karşılayacak bir oranda değildi. Süreci sonuna kadar kullanan biziz, iyi niyetli olan biziz. Kamuoyuna ondan sonra masayı terk eden ‘sendika’ olarak açıklıyorlar ama sonuçta bunun böyle olmadığını siz de biliyorsunuz, kamuoyu da. Masayı terk eden bir sendika süreci sonuna kadar kullanmaz. Müzakereyi sonuna kadar kullandık. Son dakikaya kadar da süreci kullanacağız ama bu yaklaşımla TİS’in masada çok da biteceğini sanmıyorum” dedi.