GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Şubat 2017 Perşembe 12:31

Yarımada’daki balık çiftliği krizleri çığ gibi: Bu kez de Çeşme!

Karaburun’da doğayı tehdit eden karar ve Seferihisar’da yaşanan şokun ardından bu kez de Çeşme-Ildır’deki çiftliğin kapasite artışına onay geldi. ÇED toplantısında STK’lar ve bölge halkı karara karşı çıkmıştı.

EGEDESONSÖZ – Yarımada’da doğayı tehdit eden balık çiftliklerine karşı mücadele devam ederken, bir kriz de Çeşme’de patlak verdi.

Karaburun’da Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi için çalışma yürütülen bölgede 3 yıl önce Yunan firma tarafından kurulması planlanan ve halkın önüne set çektiği balık çiftliği projesine bu kez yeni bir firmanın talip olması ve akabinde başlatılan ÇED süreci ile Seferihisar’da ilçe halkı, çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin eylemleriyle önü kesilen orkinos balık çiftliğinin bulunduğu Sığacık Körfezi’ndeki yere yeni proje için izin verilmesi 2 ilçeyi ayağa kaldırmıştı.

Bu kez İzmir’in Çeşme ilçesinin cennet köşesi Ildır yakınlarındaki Orkinos Çiftliği'ne bölge halkının itirazına rağmen 'üretim tesisi alan arttırımı' için ÇED onayı geldi. ÇED raporu 10 gün süreyle görüşe açıldı.

Ildırı Körfezi, Toprakada Mevkisi'nde Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhracat İthalat ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Kültür Balığı (Orkinos) Üretim Tesisi Alan Artırımı' projesi için ÇED raporu yeterli bulundu.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan duyuruda şöyle denildi: "Proje ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta 10 gün görüşe açılır. Bakanlıkça projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşler de dikkate alınır. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur."

Proje ile ilgili olarak, geçen 20 Eylül'de Ildır'daki köy kahvesinde ÇED toplantısı düzenlenmişti. ÇED toplantısına, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılarak, kapasite artırımına karşı görüşlerini ifade etmişlerdi. Sivil toplum örgütü temsilcileri, Çeşme'nin turistik bir belde olduğuna dikkat çekerek, turizm ile balık çiftliklerinin bir arada olamayacağını tekrarladı. (Haber servisi, DHA)