GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Nisan 2019 Pazar 10:13

Yarımada’da istenmeyen taş ocağına nihai karar… Avukat Mercan: İyi bir itiraz hazırlayacağız!

Çeşme’nin Germiyan Mahallesi’nde Ali Tekin tarafından yapılması planlanan kalker ocağı kırma-eleme tesisi için nihai ÇED raporu kabul edildi. Zeytinlin ve baraja yakınlığı nedeniyle geçmişte tartışmaların yaşandığı tesis için süreci yakından takip eden avukat Mercan, “Bizim oraya dair 5 tane davamız var. Yakınında zeytinlik ve baraj var. Şimdi bizim 10 günlük süremiz başladı. Önümüzdeki hafta için hazırlanacağız. İyi bir itiraz hazırlayacağız” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, Çesme’de Ali Tekin tarafından yapılması planlanan ‘Entegre Kalker Ocağı Kırma Eleme Plentmiks Tesisi Kapasite Artışı ve Mobil Konkasör Asfalt Plent Tesisi ve Andezit Bazalt Üretimi Projesi’ ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun kabul edildiğini açıkladı.

İzmir Valiliği’nin Türkiye’nin ilk ’Slow Food Köyü’ ilan edilen Germiyan Mahallesi’nde yapılacak kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi için verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ raporu değerlendirilmiş ve süreçte mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yeni süreçte alınan nihai kararın müdürlük ve bakanlık 10 günlüğüne görüşe açılacağı belirtildi. Bölgedeki vatandaşların ve hukuk insanlarının itiraza hazırlandığı ve 5 Mayıs Pazar günü bir toplantı gerçekleştirecekleri aktarıldı. Bakanlığın projeyle ilgili karar alma sürecinde bu görüşleri de dikkate alacağı öğrenildi.

5 DAVA AÇMIŞTIK, NİHAİ ÇED VERDİLER, SÜREMİZ BAŞLADI, İYİ BİR İTİRAZ HAZIRLAYACAĞIZ
2 milyon 50 bin TL’lik maliyetle hayata geçirilecek tesisin yapılacağı noktada zeytinliklerin ve Kutlu Aktaş Barajı’nın bulunması süreci tartışmalı hale getirmişti. Konuyu yakından takip eden İzmirli avukat Şehrazat Mercan açıklamalarda bulunurken, “Bizim oraya dair 5 tane davamız var. En son verilen kararlarda da zeytinlikten dolayı yapılamayacağı yönünde. Zaten Danıştay 14. Dairesinin de kararı var. Şimdi orayı da kapattılar. Bakalım bundan sonraki dosyalarda ne diyecekler? 14. Dairenin kararı da, ‘bir yerde daha önce mahkeme kararı ve bilirkişi raporlarıyla zeytinliklerin var olduğu ve tozdan zarar göreceği hüküm altına alınmışsa bundan sonra tekrar ÇED verilmesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır’ yönündeydi. Vatandaş diliyle söylenmesi, ‘kardeşim yakınında zeytinlik varsa ÇED verilemez’ demektir. Bunun yanında bir de baraj var. Bu görüşler alındıktan sonra karar veriler. Bizim 10 günlük süremiz başladı. Önümüzdeki hafta için hazırlanacağız. İyi bir itiraz hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.