GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ağustos 2022 Pazar 08:23

Yarımada'da heyecanlandıran keşif... Romalı savaşçıların ayak izleri!

İzmir’in Karaburun ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları tarafından yapılan incelemede Roma Dönemi’nden kalma kültürel varlıklar bulundu. Birinci derece arkeolojik SİT ilan edilen bölgenin askeri amaçlı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu İzmir’e dair yeni arkeolojik SİT ilan kararları aldığını duyurdu.

Özel çevre koruma bölgesi olan Karaburun’un Salman Mahallesi’nde minik yarımadada yapılan incelemelerde Geç Roma Dönemi’ne ait yoğun olarak çanak-çömlek ve çatı kiremitlerine rastlanıldı. Bölgenin askeri amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.

Kurul kültürel kalıntıların bulunduğu hazineye ait 104 ada 1 parseli 1’inci derece arkeolojik SİT ilan ederek koruma altına aldı. Karar tapuya şerh düşülecek ve parsellerin koruma amaçlı imar planları hazırlanacak.

Kurulun aldığı karar şu şekilde:

İzmir İli, Karaburun İlçesi, Salman Mahallesi, Denizgiren Mevkiinde, hazineye ait 104 ada, 1 parselde yer alan ve batıya doğru uzanan ince, uzun bir yarımadanın yüzeyinde, kıyıda ve kesitler içinde yoğun Geç Roma Dönemi özelliği gösteren çanak-çömlek ve çatı kiremidi örnekleri ile mimari kalıntılar tespit edilen söz konusu alanın, 2863 sayılı yasanın 6. ve 7. maddesi kapsamında ve Tespit Tescil Yönetmeliğinin 6.maddesi doğrultusunda, kararımız eki koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde "1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescil edilmesine, tescil/ sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına haritada sınırları gösterildiği şekilde Tapu Müdürlüğünce "1.derece arkeolojik sit alanıdır" şerhinin konulmasına, her türlü tahribatın ve kaçak kazıların önlenmesine yönelik ilgili kurumlarca gerekli tedbirlerin alınmasına, ayrıca söz konusu alana yönelik koruma amaçlı imar planlarının yapılarak Kurula iletilmesine…