GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
14 Ocak 2023 Cumartesi 09:11

Yargı kararları ile durdurulmuştu... Kozak'ta sil baştan!

Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın Şirketi, Kozak Yaylası’ndaki ikinci altın madenini açmak için yeniden harekete geçti. Maden işletme ruhsatı 2014 yılında biten şirket Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan süre uzatma izni aldı. Maden, mahkemelerin vermiş olduğu ÇED iptal kararlarından dolayı çalışmalarına başlayamamıştı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Darbe girişimi sonrası TMSF tarafından atanan kayyum ile yönetilen Koza Altın Şirketi, Bergama Ovacık altın madenindeki cevherin tükenmesi üzerine yakın yerlerde üretim arayışına girmişti. Sondaj ve fizibilite çalışmaları sonucunda, çam ağaçlarıyla kaplı Kozak Yaylası’nda, dört ayrı yer belirleyen şirket, sadece Çukuralan’da üretime başlayabilmişti.

Şirketin Bergama Kapıkaya ve Gelintepe bölgesinde açmak istediği maden ise yargı süreçleri ile durdurulmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın son olarak 2018 yılında ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği Bergama’daki Kapıkaya ve Gelintepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmeciliği projesi EGEÇEP, Kozak Çevre Derneği, DİSK, TMMOB ve Bergama Çevre Platformu tarafından yargıya taşınmış ve önce İzmir 4. İdare Mahkemesi, ardından da Danıştay 6’ıncı Daire tarafından ÇED olumlu kararı iptal edilmişti.

ÇED YETERSİZ BULUNDU
Kararda, “ÇED raporlarının alanın gerçek flora, fauna ve diğer canlı grupları bakımından tür çeşitliliği, popülasyon zenginliği, Türkiye’deki dağılışı, yok olma durumu belirlenmeden hazırlandığı” tespiti yer almıştı.



BAKANLIĞA BAŞVURU

Yakın zamanda “IR:25921” numaralı ruhsat sahası içerisinde sondaj çalışmalarına başlayan şirket, Enerji Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurarak ruhsat süresinin uzatılması için izin istedi. Maden işletme ruhsatı, 2004 yılında başlayan ve 2014 yılında biten şirket Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden onay aldı.

YENİ ÇED BAŞVURUSU
Şirketin yakın zamanda yeniden ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlatmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurması bekleniyor.

ENDEMİK TÜRLERİNDE YAŞAM ALANI
2018 yılında yayınlanan son ÇED dosyasına göre 4 bin 543,2 hektarlık ruhsat sahası içerisinde ilk etapta 68 kilogram altın, 390 kilogram ton gümüş, 3 bin 794 ton bakır üretilmesi planlanıyordu. 6 adet endemik türün bulunduğu alanda patlatma yöntemi ile hammadde çıkarılacak. Proje sahasının 2,6 kilometre ötesinde de Kybele Kutsal Alanı bulunuyor.