GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Temmuz 2022 Salı 09:14

Yangınlar yaban hayatı vurdu!

Yangınlar en çok karakulak, boz ayı, kurt ve su samurlarının yaşam alanlarını vurdu. 11 ilde Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe, en son Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşanan orman yangınının Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda (YHGS) neden olduğu tahribatı ve yapılacak rehabilite çalışmalarını Milliyet’e değerlendirdi.

Meşe, bu yıl 21 Haziran’da Muğla’nın Marmaris ilçesinde yanan sahaların karakulak, boz ayı, kurt ve su samurunun yaşam alanları olduğunu belirterek, “Bunun yanında yöredeki yangından kara kaplumbağası, yılanlar ve porsuklar da etkilendi. 3433 hektar olan Bördübet YHGS’nin yüzde 60’lık kısmı maalesef tamamen yandı” dedi.

Nesli tehlikeye düşebilecek canlı türlerine ilişkin bilgi veren Meşe, fauna olarak yaşam alanı yok olan karakulağın ülke genelinde sayılarının 2000-2500 civarında olduğunu belirterek, “Görüldükleri her alan önemli. Küresel seviyede ‘düşük riskli’ grupta ancak Akdeniz ölçeğinde ‘yakın tehdit’ statüsündedir. Muğla ilindeki en önemli yayılış alanı Marmaris Bördübet ve Köyceğiz’dir. Karakulağın yeni alanlara adaptesi ve diğer türlerle rekabet yaşaması kaçınılmaz” diye konuştu. Meşe, boz ayının ise Akdeniz bölgesinde ‘hassas koruma’ statüsünde olduğunu belirterek, boz ayının dünyada kızılçam ormanlarında yaşadığı ender bölgelerden birisinin Muğla olduğunu dile getirdi.

‘Doğal haline bırakın’
Meşe, yanan alanlarda yapılacak ekolojik rehabilite çalışmalarına ilişkin ise şunları aktardı: “Öncelikle bölme ve bölmecik bazında sahada çalışma yapılıp mevcut durum ortaya konulmalı. Durum tespitinden sonra hedef türlere göre rehabilite önerileri geliştirilecek. Eldeki geçmiş yılların verileri de değerlendirilip hangi alanda makineli çalışma yapılmalı, ki hayvan varlığının olmadığı bölgelerde orman idaresinin ağaçlandırma çalışmasının da engellenmemesi gerekir, hangi alanlar doğal haline bırakılmalı gibi kararlar verilecek. Hedef türümüz karakulak olduğu için bu türün yoğun olarak görüldüğü bölgeler doğal haline bırakılarak orman altı örtüsünün gelmesi beklenmeli. Bu örtü geldiğinde alana karakulağın en önemli besin kaynağı olan keklik ve tavşanlar yerleşeceğinden karakulak da bu alana tekrar gelecektir. Ancak alanların kesin rehabilitasyon kararı alanda yapılacak hasar tespitinin ardından farklı dallardaki uzmanların ortak çalışması sonunda hazırlanacak rapor sonucuna göre verilmeli.”

Yaban Hayvanı Kurtarma Merkezleri
Meşe, bakanlıkça yangın sonrasında alan taraması yapılarak bakıma ve tedaviye muhtaç olan yaban hayvanlarının, tekrar doğal yaşam ortamlarına bırakılıncaya kadar tedavi ve rehabilitasyonları yapılması için Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulduğunu da belirterek, şimdiye kadar 11 ilde (Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Konya Şanlıurfa, Mersin, Sinop, Kars, Van, Rize ve Hatay) kurtarma merkezi inşa edildiğini söyledi.