GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Kasım 2023 Cumartesi 16:09

Yağmur altında ‘git-öl' talimatına moto-isyan… İzmir’de kuryeler kontak kapattı!

İzmir'de etkili olan şiddetli sağanak ve fırtınaya rağmen bazı firmalar motokuryeleri çalışmaya zorluyor. İzmir Motokuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül konuyla ilgili “İzmir’de vefat sayıları artmaya başladığı 3 günde 1 vefat haberi duyuyoruz” ifadelerini kullanırken bir motokurye ise yüzlerce kuryenin iş bıraktığını kaydetti.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir'de etkili olan şiddetli sağanak ve fırtına nedeniyle bazı sokaklarda su baskınları, trafikte de aksamalar yaşandı. Motokuryeler yoğun sağanak ve sel tehlikesi altında bazı firmalar tarafından çalışmaya zorlandı.

Yemeksepeti firmasından bir motokurye ve Motokurye Derneği Başkanı Burhan Akgül, yaşanan sorunları Egedesonsöz için anlattı.

İŞİNDEN KOVULACAK KORKUSUYLA YAĞMURDA DA ÇALIŞIYORLAR
Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan İzmir Motokuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, yaşanan yoğun sağanak dolayısıyla çalışan motokuryelerin güçlük çektiğini kaydederek, “Büyük kurumsal firmaların bir çoğu paket servisine çıkmama hakkı verdi ancak maalesef küçük şahıs firmaları gibi şirketler kuryeleri çalıştırmaya devam etti. Yağmurda büyük çaplı bir kaza haberi gelmedi ufak tefek kazalar olmuştur. Yağmur yağdığında pakete çıkmama hakkımız var ancak çoğu arkadaşımız bunu bilmiyor ve işinden kovulacak korkusuyla çalışmaya devam ediyor” dedi.

3 GÜNDE 1 VEFAT HABERİ ALIYORUZ
Kuryelerin iş güvenliği sınıfında tehlikeli meslek grubunda olmamalarının üzüntü verici olduğunu aktaran Akgül, “Hükümet buna onay vermiyor. Geçtiğimiz günlerde alkollü sürücü kurye arkadaşımıza çarptı. Arkadaşımızı kendi ellerimizle toprağa verdik. Arkadaşımızın hayatını söndürdüler. İzmir’de vefat sayıları artmaya başladığı 3 günde 1 vefat haberi duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

YÖNETİCİLER ‘ÇALIŞIN’ DİYE MESAJ ATIYOR
Egedesonsöz’e konuşan ve ismini vermek istemeyen bir motokurye ise, “Diğer firmalar kötü hava protokolünü uyguladığı için o firmalarda çalışan kuryeler bugün belli bir saatten sonra çalışmadı. Yemeksepeti ise diğer firmalar çalışmadığı için kilometre başına ücreti iki katına çıkararak çalışma çağrısında bulundu ve vardiyaları kapatmadı. Bölgeyi de genişleterek bu yağmurda, çamurda 8-10 kilometre uzağa göndermeye başladı. Biz de kontak kapatma çağrısında bulunduk ve çağrımızla yüzlerce kurye kontak kapattı. Bizi resmen ölüme gönderiyorlar. Eğer canını, evinde çocuğunu, ailesini düşünen varsa vardiyadan çıksın. 3-5 lira fazla kazanalım diye kimse hayatını riske atmasın. Yemek Sepeti kuryesinin değeri yok mu? Şu anda yöneticiler çalışın diye mesaj atıyorlar. Bazı arkadaşlarımız kaza geçirdi. Kaza yaptığımızda karşımızda muhatap bulamıyoruz. Tam bir sömürü düzeni. Şu anda sipariş verilirse siparişin verilemeyeceğini göreceklerdir. Ekipman zaten yetersiz, çalışmaya başlandığında işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verilmiyor. Sadece gel diyorlar. Direk piyasaya sürüyorlar” şeklinde konuştu.