GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Kasım 2022 Pazartesi 15:55

Veysel Eroğlu'ndan Büyükşehir'e 'icraat' tepkisi: Büyükşehir asli görevini yerine getirmiyor

AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı eski Bakanı Veysel Eroğlu, “Pek çok kurum Büyükşehir’e ait ancak maalesef kendi asli görevlerini yapmıyor. Bir takım heykel açılışları ile meşgul. Çöp meselesi dahil halledemediler. Çevre başkanıyken ben destek verdim. Bunlar belediyenin hizmetleri. Bunları yapsın diye paralar gönderiyoruz. Ancak bir takım eksiklikler var. İzmir’de belediye gerçekten hükümet ile uyumlu olsaydı İzmir daha da iyi noktaya gelirdi. Biz merkezi hükümet olarak vazifemiz neyse her şeyi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı eski Bakanı Veysel Eroğlu partisinin İzmir İl Başkanlığını ziyaret etti. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile birlikte basın açıklaması düzenleyen Eroğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu.

EROĞLU: SADECE BENİM BAKANLIĞIM DÖNEMİNDE YAPILAN YARDIM...
İzmir’de bakanlık döneminde gerçekleştirilen  çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Veysel Eroğlu, “Özellikle defalarca İzmir’e davet edilmiştim. Ancak pandemi süreci ve ben Irak'taki özel temsilciliğim nedeniyle küresel iklim değişikliğinin etkileri azaltılması için bir araştırma komisyonunun başkanlığını yaptım bundan dolayı fırsat bulamadım. Ancak sizleri çok özledim. 25’nci dönemde de İzmir Milletvekiliydim. Ben de bu bölgenin evladı olarak Egeliyiz ve büyük taarruz Şuhut'tan başladı. Aziz Atatürk ve silah arkadaşları Ağustosun sonunda  karargahı Şuhut'a taşıdılar.  Bölgenin evladı olarak İzmir için gerek DSİ… Ben üniversite rektörümüzü davet etmiştim ve kanalizasyon sitemi için nasıl önlem alınabilir diye çalışmalarımızı başlatmıştım. İSKİ Genel Müdürlüğü ve DSİ Genel Müdürlüğü zamanımızda buraya büyük hizmetler yaptık. Daha önce burada en büyük havzalardan biri Küçük Menderes havzası. AK Parti hükümetinden önce ne bir dere ne bir gölet ıslahı vardı. İlk defa Büyük Menderes ve havzaları biz hatırladık. Aziz Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediye başkanıydı, İzmir’de çok büyük su sıkıntısı vardı. İZSU'dan  bize yardım eder misin sorunu çözelim dediler. Biz de elbette amacımızın İzmir’e hizmet etmek olduğunu söyledik. Aziz Kocaoğlu’da bize teşekkür etmişti. 25’nci dönemde kısa da olsa görev süremde ayak basmadığım bir yer kalmadı İzmir'de. İzmir’de Cumhurbaşkanımızın talimatları ile muhteşem yatırımlar yaptık. En son yatırımları aldım geçen sene yılsonuna kadar merkezi hükümetin İzmir’e belediyeye gönderdiğimiz paralar hariç ki zaten biz belediyelere nüfusuna göre hak ettiği ücret neyse onu kuruşu kuruşuna gönderiyoruz. Aksini iddia eden varsa buyursun gelsin.  Biz çiftçimizi, dar gelirli vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemek için ek bütçe yaptık ve bunu tamamen vatandaşlara dağıttık.  Geçen yıl sonuna kadar bu yıl hariç hükümetimiz belediyelere aktardığı paralar haricinde 120 milyar TL İzmir’e yatırım yapılmış. İzmir’de tarihinde bu kadar yatırım görülmedi. Ege’nin evladı olarak bende elimden geleni yapmaya gayret ettim. Benim bakanlık dönemimde 12 milyar TL’lik bir yatırım yaptık. Benim dönemimde en büyük yatırımların yapıldığı yer İzmir’di. Biz her zaman İzmir'in hizmetkarlarıyız” diye konuştu.

 Sözlerine  su ile ilgili yapılan çalışmalarla devam eden Eroğlu, “Bakanlık döneminde neler yaptık? İçme suyu problemini kökünden çözdük. Kaynak ishalatları arıtma tesisi yapmakla mükelleftir. İstanbul’da İSKİ Genel Müdürüyken Merkezi hükümet hiçbir şey yapmamıştı, biz belediye olarak yaptık tüm işlemleri. 72 milyon metreküp yılda su temini sağladık İzmir’e. 33 baraj İzmir'e yaptık. Şu anda temel attığımız tesisler var ve bunlar da yürüyor.  Sulama çok önemliydi, Ödemiş Ovası'na gittiğimde barajları bir an önce yapın diyorlardı. Kuyulardan su çekimi 250 metrelere inmişti.  Biz havzadaki bütün barajları yaptık ve sulamaları modern sulama yaptık. Sulama olunca yer altından büyük masraflarla su çeki azaldığı gibi yılda 1 defa ürün alınan yerlerde 2 hatta 3 ürün alınmaya başlandı. Sırf yapılan bu sulamalar ile çiftçimizin cebine 1 milyar 366 milyon TL ilave para girmeye başladı. Sadece İzmir merkezi değil, dere ıslarlarından sorumlusu ben İstanbul'dayken de aynıydı yerel yönetimlerdir. Biz derelerin ıslahını sağladık ve pek çok köprü yaptık. Yanan alanların hiçbirini  de başkasına vermedik ve fidanlandırdık. Turist gelirken hava durumunu merak ediyor. İzmir’de hiçbir otomatik meteoroloji gözlem istasyonu yoktu. Benim bankalığımda 45 tane otomatik elektronik meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu. Binalı Başbakanımızın talimatı ile yollar konusunda İzmir’de büyük yatırımlar da yaptık. İstanbul’dan sabah çıktım ve 3,5 saatte buraya gelebiliyorsunuz. Eskiden Afyonkarahisar’dan İstanbul’dan İzmir’e gelmek büyük sorundu. YHT içinde müjdeyi veriyorum. Çok hızlı çalışmalar var.  Süreç çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Neredeyse sabah Ankara’dan çıkıp İzmir’de boyoz yiyip tekrar geri dönebileceksiniz” dedi.

İzmir’de en çok tartışmalara neden olan Gördes Barajı ile ilgili de konuşan Eroğlu, “İzmir’i çok seviyoruz. Ayrı bir gönül bağı var. İzmir’e ayrı bir sevdamız var. İzmir için her zaman birlikte çalışmaya hazırız. Bu bizim vatan borcumuz. İzmir'in daha ileri bir noktaya taşımamız lazım. Kentimizin büyük bir coğrafi avantajları var. Su konusuna gelince İzmir'de büyük bir su sıkıntısı vardı ve en uygun yer Gördes Barajıydı. Süratle bunu bitirdik. Her barajda birkaç kaçaklar olabilir tedbir alınır. Ancak o sene İzmir’de bir  gram su olmayacaktı. Ancak ben arkadaşlara kaçakları boş verin İzmir’e hemen suyu verin dedim. İzmir’e de su getirdik. İçme suyu konusunda İzmir’e her türlü hizmeti yaptık. Pandemi döneminde bu hizmetler olmasaydı büyük sıkıntılar yaşanacaktı. Tabii ki yapılacak çok şeyler var. Diğer bakanlıkların yaptıklarını anlatmayacağım. Burada ilk milletvekili olduğumda Konak Tüneli büyük sıkıntıydı. Bir yerden bir yere giderken 45 dakikada gidilemiyordu. Ancak tünel açıldıktan sonra Konak'tan Bornova'ya çok kısa sürede gidebilir hale geldik” diye konuştu.

HÜKÜMET İLE UYUMLU OLSAYDI
İzmir'deki bakanlık ve vekillik döneminden bu yana kentte nasıl bir değişim yaşandığı yönündeki soruya yanıt veren Eroğlu, "İzmir çok gelişti. Özellikle çiftçilerde sulama nedeniyle gelir seviyesi arttı. Biz burada fidan üretimi için özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken Cumhurbaşkanımız yurtdışından fidan almayıp İzmir'i fidan alım merkezi haline getirdi. Bu sene de çiftçilerimizin geliri çok iyi oldu. Yollar hastaneler tamam zaten. Pek çok kurum Büyükşehir’e ait ancak maalesef kendi asli görevlerini yapmıyor. Bir takım heykel açılışları ile meşgul. Çöp meseli dahil halledemediler. Çevre başkanıyken ben destek verdim. Bunlar belediyenin hizmetleri. Bunları yapsın diye paraları gönderiyoruz. Ancak bir takım eksiklikler var. İzmir’de belediye gerçekten hükümet ile uyumlu olsaydı İzmir daha da iyi noktaya gelirdi. Biz merkezi hükümet olarak vazifemiz neyse her şeyi yapıyoruz" diye konuştu.

İSTEMEM GİBİ BİR DURUM OLAMAZ
Gördes Barajı’nın bir fayda sağlamadığı aksine Büyükşehir’e yük getirdiği yönündeki iddiaları da değerlendiren Eroğlu, “Susuzluğun maliyeti korkunçtur. Gördes İzmir'in sigortasıdır. Tahtalı Barajı'nda su bitiyor. İzmir'de 6 ay su akmasa ne olur? Salgın hastalıklar psikolojik sıkıntılar oluşur. İnanın 1 hafta oradan su verilmesi herşeye değer. Su ihtiyacı olduğunda veriyoruz. Su ihtiyacı yoksa diğer barajları neden bize yaptırdılar? İddialar tamamen yanlıştır. Gördes'te içinden otomobil geçecek boyutta su hattı yapılmıştır. İstemiyorsa Manisalılar zaten sulama hattı olarak kullanalım diyorlar. Ancak istememe gibi bir durumu olamaz. Çünkü bu İzmir'in sigortası” ifadelerini kullandı.

SÜREKLİ: SUYU BİTEN İZMİR’E…
Açıklamalarda bulunan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Uzun yıllar ülkemize Tarım Bakanlığı, Çevre Su İşleri Bakanı ve Orman Bakanı olmak üzere büyük hizmetleri dokunan Veysel Eroğlu bakanımızı ağırlamaktan onur duyuyoruz. Kendisi ayrıca 25’nci dönem İzmir vekilidir. Parlamentoda kendisi ile beraber çalışma fırsatı yaşadık. O bizim ilelebet vekilimiz ve bakanımız.  Özellikle İzmir’e su konusunda büyük hizmetleri var. Çok büyük katkılar sağladı Cumhurbaşkanımızın başkanlığında. Sayın bakanımızın İzmir’e kazandırdığı dev eserler olmasa suda zaten son dönemlerde kritik dönemeçten geçiyoruz. Şu anda İzmir’de asgari düzeyde sıkıntı yaşanıyorsa bakanımızın katkısından kaynaklıdır. Son olarak Gördes Barajı ile İzmir’de bitmekte olan suyu kazandırmıştır” dedi.