GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
23 Ocak 2016 Cumartesi 09:48

Ve o proje görücüye çıktı: Tek tuşla Menderes!

Menderes Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) işbirliğinde yürütülen, İzmir’de ilk ve tek olan ‘Tek Tuşla Menderes’ projesi görücüye çıktı.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Menderes Belediyesi’nin birlikte yürüttüğü, vatandaşların akıllı telefonlarından ve bilgisayarlarından belediye hizmetlerine ulaşmasını sağlayacak olan ‘Tek Tuşla Menderes’ projesi tanıtıldı.

Menderes Belediyesi Nikah Sarayı ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, AK Parti Milletvekili Atilla Kaya, Menderes Kaymakamı Ahmet Ufuk Hasçakal, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, projenin tüm İzmir’e ve Türkiye’ye örnek olacağını belirtti. Terörle mücadele konusunda CHP’den yeterli desteği alamadıklarını ifade eden Kaya, “İzmir’in, bugün terörle mücadelede terörle ve teröristle arasına mesafe koyamayıp HDP ile aynı yolda yürüyen CHP’ye anlamlı bir mesaj vereceğini biliyorum. Muhalefeti bu noktada terörle mücadelede etkin noktaya getirecek siz İzmirli hemşehirlilerimizdir. CHP’nin, HDP’nin arka bahçesine doğru gittiğinden hiçbir İzmirli’nin memnun olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Etüt Proje Müdürü Kazım Evren Posacı projeyle ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı.

TAKLİTTEN UZAK, TAKLİT EDİLECEK BİR PROJE
Toplantıda konuşan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, projenin taklitten uzak ama taklit edilecek bir proje olduğu belirterek, “Birçok belediyenin düşünüp başladığı bir ton para harcayıp yarıda bıraktığı ve bir türlü hayata geçiremediği projeyi hayata geçirdik. Bu hayata geçirdiğimiz proje 1 aydır çalışıyor, vatandaşlarımız kullanıyor. Vatandaşlarımızdan gelen tepkilerden ne kadar doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. Tam 1 yıldır üzerinde çalıştığımız emeğin sonucu. Taklit değil, tamamen kendine özgüdür. Taklitten uzak ama taklit edilecek bir projedir. Hem Türkiye’de hem İzmir’de içinde birçok ilkleri barındıran bir projedir. Tamamen alınteri ve Menderes’e Menderesli’ye duyulan aşkın sevdanın projesidir” dedi.

MESAJ: ‘MENDERES BELEDİYESİ KAPILARINI SONUNA KADAR AÇMIŞTIR’
Projenin ‘Menderes Belediyesi kapılarını sonuna kadar vatandaşına açmıştır’ mesajı verdiğini ifade eden Soylu, “Belediyeden imar durumu almak istiyorsanız ya meclis üyesini bulacaksınız ya da başkanı bulup bir şekilde bir yerlere ulaşıp istediğiniz bilgilere ulaşmak için badireler atlatıyorsunuz. Biz yola çıktığımızda ‘kapımız vatandaşımıza sonuna kadar açık olacak, her zaman yanında olacağız, beş yılda bir kapısını çalıp oyunu isteyen olmayacağız, içerdeki işleyişle beraber sonuna kadar kapılarını size açacak’ demiştik. Menderes Belediyesi başkanın değil, Menderes’indir. Bu projeyle karanlıkları aydınlatıyoruz. Düne kadar istediğini almak için birçok badire atlatan vatandaşımız istediği bütün bilgilere bu projeyle ulaşacak. Projenin verdiği mesaj, ‘Menderes Belediyesi kapılarını sonuna kadar vatandaşına açmıştır.’ Bunu İzmir’de vatandaşın hizmetine sunan tek belediyeyiz” diye konuştu.

MARİFET İLTİFATA TABİDİR
Yapılan bazı eleştirilere de yanıt veren Soylu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İlçemizin kazılmayan hiçbir yanı kalmadı. Menderes, çok büyük bir şantiye haline geldi. Belli eziyetler çekiliyor, lastiğimiz de patlıyor arabamızın altı da sürtüyor. Siyasi anlamda çok büyük risk aldık. Her tarafı kazdık, ayağa kaldırdık. Günde 5 kere elektrik kesintisi yaşıyorduk. Bir taraftan Tedaş, bir taraftan doğalgaz, bir taraftan Telekom çalışıyor. Biz tüm eleştirileri göze alarak Menderes’e duyduğumuz sevgiden ötürü göğüslüyoruz. Hiçbir şekilde kendi siyasi geleceğimizi, koltuğumuzu malzeme edip bu hizmetlerin getirilmesi konusunda ket vurmuyoruz. Sonucu ne olursa olsun, bize çıkarılacak fatura ne olursa olsun, Menderes’e gelecek hizmetten önemli değildir. Marifet iltifata tabidir. Siyasilerimizden en azından gösterilen çalışmaya verilen emeğe saygılı olmalarını önemle rica ediyorum. Cefa çekmeden sefa sürülmez. Yeni Menderes’i inşa ediyoruz. İki buçuk yıl sonra ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hiçbir doğum sancısız olmuyor. 2019’a Yeni Menderes ile gireceğiz.”

İNŞALLAH İBB VE DİĞER BELEDİYELER DE ÖRNEK ALIR
Menderes Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek bir belediye olduğunun altını çizen AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, “Menderes’e derdi olan bir adam geldi ve İzmir’de Türkiye’de destan yazıyor. Menderes Belediye Başkanımız ortaya koyduğu modellerle örnek gösterilen bir belediye başkanı. Her gün mutlaka bir Menderesli hemşehirlimizin derdi için arar, görüşürüz. Tuttuğunu koparıyor. İnşallah çok daha büyük hizmetleri Menderes’imize kazandıracak. Menderes’e gelsinler ve AK Parti Belediyeciliğin farkını görsünler istiyorum. İnşallah İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler de örnek alır. Arkadaşımızın projesinin, taklit edilerek tüm Türkiye’ye sıçrayacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

TERÖRLE MÜCADELEDE CHP’DEN DESTEK ALAMIYORUZ
Ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmeler yapan Kaya, CHP’ye yüklendi. Terörle mücadele konusunda CHP’den yeterli desteği alamadıklarını ifade eden Kaya şu şekilde konuştu: “Konu bayraksa, devletse siyaset kenara bırakılır. Mecliste yaşadıklarımız ve sizlerin de medyadan gördüğü gibi, muhalefetten terörle mücadele konusunda yeterli desteği alamıyoruz. O talihsiz ifadeleri duyduk, polisimizi askerimizi şehit eden teröristler için  ‘hendekleri kazan arkadaşlar’ gibi bir tabir ortaya koydu. CHP’li bir milletvekili o elli kanlı teröristler için ‘şehit’ ibaresi kullanarak konuştu. ‘Siz babalarını şehit ederseniz o çocuklar da ellerine bombaları alır’ dedi. Kurtuluş Savaşı’nda bile kapatılmayan meclis, HDP ve CHP desteğiyle kapatılmaya çalışıldı. Bir İzmirli Milletvekili’nin odasından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını indirip ‘şimdi layık olduğu yerde’ dediğini biliyoruz.”

CHP’Yİ TERÖRLE MÜCADELEDE ETKİN NOKTAYA GETİRECEK OLAN İZMİRLİLERDİR!
CHP’nin HDP ile aynı yolda yürüdüğünü ifade ederek, İzmirlilerin bu durumdan memnun olmadığını vurgulayan Kaya, “İzmir’in bugün terörle mücadelede terörle ve teröristle arasına mesafe koyamayıp HDP ile aynı yolda yürüyen CHP’ye anlamlı bir mesaj vereceğini biliyorum. Tüm İzmirli hemşehirlilerim tek devlet, tek bayrak diyor. Hiçbir İzmirli hemşehirlimden aksini duymadım. Terörün dini, dili, ırkı yok. Muhalefeti bu noktada terörle mücadelede etkin noktaya getirecek siz İzmirli hemşehirlilerimizdir. CHP’nin, HDP’nin arka bahçesine doğru gittiğinden hiçbir İzmirli’nin memnun olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

1 MİLYON TL YATIRIM
Menderesli vatandaşların tüm belediye hizmetlerine akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan tek tuşla ulaşma imkanı sağlayan projeyle, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Araç Takip Sistemi, internet sitesi, Menderes Kent Rehberi, 360 Derece Menderes ve daha bir çok uygulama vatandaşın hizmetine sunuldu. İZKA’nın, ’Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri Mali Destek Programı’ kapsamında 750 bin TL tutarında hibe alarak toplamda 1 milyon TL’ye mal oldu. 

İZMİR’DE İLK VE TEK
İzmir’de ilk ve tek olma özelliğine sahip olan proje kapsamındaki, elektronik imza, evrak takip sistemi kapsamında mail gönderimi, harita tabanlı istek ve şikayet sistemi, tıkla konuş gibi birçok uygulama İzmir’de ilk kez hayata geçirildi.

ENGELLİ VATANDAŞLAR UNUTULMADI
Engelli vatandaşların unutulmadığı projede, Mendriod uygulamasına dahil edilen sesli okuma motoruyla, görme engelli vatandaşların belediyeden haber alması sağlandı. Engelli şarj istasyonu olarak da hizmet veren ve ilçenin farklı noktalarına yerleştirilen kiosklar ile engelli vatandaşlara akülü iskemlelerini şarj edebilme imkanı da sağlandı.

10 NOKTADA ÜCRETSİZ İNTERNET
Vatandaşların internet hizmetinden faydalanabilmesi için akıllı direkler ve ücretsiz bilgi sunma aracı olan kiosklarla ücretsiz kablosuz internet hizmeti ise Gümüldür, Özdere, merkez pazaryeri, kültür merkezi, Görece, Aykut Vural Parkı, ilçe meydanı ve Oğlananası olmak üzere 10 noktada vatandaşların hizmetine sunuldu.