GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Temmuz 2022 Çarşamba 12:18

Vali Köşger'den 'sivil itaatsizlik' çağrısına sert tepki: Burası bir hukuk devleti

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in NAe Sao Paulo gemisi ile ilgili sivil itaatsizliğe davet etmesine tepki gösteren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgularken, tartışmaların yeniden alevlenmesini ‘bahane’ olarak nitelendirdiğini vurguladı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesisine getirileceği açıklanan ve içerisinde 600 ton civarında asbest olduğu iddia edilen NAe Sao Paulo gemisi için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel'in konuşması damga vurmuştu.

Davalar açılmasına karşın dava bitene dek söküm işlemlerinin yapıldığını söyleyen Başkan Yücel, geminin limana yanaştırılmamasını ve sivil itaatsizlik eylemleri yapılmasını belirtirken “O tesis yanaşan ve demir atan gemi sökülüyor. Sökülmesin istiyorsak bu kez daha büyük mücadeleye ve sivil itaatsizliğe ihtiyaç var.  Yurttaşlarımıza ve kurumlarımıza görev düşüyor. Biz üstümüze düşen görevi zaten elimizden geleni yapacağız. O alanın küçük büyük tekneler ile doluşması ve geminin limana yansımasını engellemek gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.

İLK KEZ YAPILACAK BİR İŞ DEĞİL
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise  Baro Başkanı Yücel’in açıklamalarına tepki gösterdi. Hukuk devletinde bu tür sözlerin kabul edilemez olduğunu belirten Köşger, “Sivil itaatsizlik gibi halkı neredeyse isyana çağıran bir durumu kabul etmemiz mümkün değil. Günümüzü Türkiye’sinde, hukuk devletinde,  ifade edilmesi bile yanlış, burası bir hukuk devlet. Tüm işler hukuk çerçevesinde yapılıyor. Gemi sökümü İzmir ‘de Türkiye’de ilk kez yapılacak bir iş değil. Yılmaz Özdil'in yazısına bakarsanız bu Türkiye’de belki de sökülecek 20-25’nci uçak gemisi. Bunu tekrar köpürtülmesini bahane olarak değerlendiriyorum” İfadelerini kullandı.