GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Ocak 2022 Cuma 11:05

Vali Köşger AKM tartışmalarına son noktayı koydu!

İzmir'de yeni emniyet binasının yeri hakkında başlayan Atatürk Kültür Merkezi tartışmaları hakkında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "STK'lar bir taraftan binanın yıkılacağına kadar vardırdılar konuyu. Binanın mühendisi müsaade etmeyeceğim diyor... Binada herhangi bir tadilat yapılmayacak, herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Olay tamamen mecracısından saptırıldı. Olaya siyasete çevirecek bir konu yok. Maksadımız eseri ortadan kaldırmak değil. Atatürk veya Atatürk'ün adı ile kimsenin derdi yok" diye konuştu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Basın mensupları ile bir araya gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, gerçekleştirilen basın toplantısında basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

Son dönemlerde İzmir'de tartışmalara neden olan yeni emniyet binasının nereye taşınacağı sorusuna yanıt veren ve Atatürk Kültür Merkezi iddialarına değinen İzmir Valisi Köşger tartışmalara son noktayı koydu.

BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARMAYA GEREK YOK
İzmir Emniyet Binası'nın yerine ne yapılacağı hakkında konuşarak detayları aktaran Köşger, "30 Ekim 2020'de elim bir hadise yaşandı. Bu depremde İzmir'in bina stokunun ne kadar çürük olduğunu gördük. Buna kamu binaları da dahil. Hükümet Konak'ının arkasındaki çok katlı yapılar da hasar gördü. Depremin ardından da Valiliği boşalttık. Emniyet'te hasar gören yapılardan bir tanesi. O günden bu güne emniyet için çeşitli yer arayışı içindeyiz. Bu AKM'de bizim depremin sonrasında ek binayı boşlatmamızın ardından kullandığımız bir yer. O binanın herhangi bir statiğine yada herhangi bir yerine tadilat yapma gereksinimi olmadan kullandık. Emniyet'in bina arayışlarında da bu bina gündeme geldi. Emniyetimiz ile Ege Üniversitesi Rektörlüğü arasında bir görüşme oldu. Emniyet için daha uygun bir bina bulduğumuz takdirde oraya değil oraya taşınacağız. Burada bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok.

Orası bir kültür merkezi, ismi değişmeyecek, faaliyetler devam edecek. Binada herhangi bir tadilat yapılmayacak ve emniyetin birkaç gün önce sosyal medyadan duyurduğum 45 dönümlük arazi üzerine 650 milyon TL'yi bulunacağı tahmin edile bina da suretle yapılacak ve İzmir'deki sağda solda yayılmış bulunan emniyet hizmetleri tek bir kompleks içinde modern bir biçimde vatandaşların kullanımına sunulacak. İzmir'in şehir vizyonu ile ilgili de benim tespit ettiğim sıkıntı bu. Bir metropole yakışır hale gelmesi için Emniyet'ten başlayarak diğer kurumlar ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Hükümet Konak'ının arkasındaki yıkılacak yere de İzmir' Valiliği'nin çeşitli yerlere dağılmış olan yapılarını toplarlayacağız. Orada 3 kat tarihi dokuyla uygun ters L biçimde ortada avlu kalacak şekilde estetik bir bina yapacağız ve İzmir'e yakışır valilik kompleksi de ortaya çıkmış olacak" ifadelerini kullandı

ATATÜRK VEYA ATATÜRK'ÜN İSMİ İLE KİMSENİN DERDİ YOK
AKM tartışmaları sonrası siyasiler tarafından İzmir Valiliğinin hedef alınması hakkındaki düşüncelerinin sorulmasına da yanıt veren Köşger, "Kendimizin dışında olan hadiselerde nasıl böyle evriliyor diye şaşkınla izliyordum... İzmir'de de bunu kendimiz yaşayarak gördük. Mevzu dışı konunun nasıl farklı şekilde lanse edildiğini görmüş olduk.. İzmir'de bir deprem yaşadık ve kamu yapıları da hasarlı olduğu için yer arayışı gündeme gelmişti. Bunu STK'lar bir taraftan binanın yıkılacağına kadar vardırdılar konuyu. Binanın mühendisi müsaade etmeyeceğim diyor. Binada herhangi bir tadilat yapılmayacak, herhangi bir değişiklik yapılamayacak. Olay tamamen mecrasından saptırıldı. Olayın siyasete çevirecek bir konusu yok. Maksadımız eseri ortadan kaldırmak değil. Atatürk veya Atatürk'ün adı ile kimsenin derdi yok. İzmir'in kurtuluş savaşı ile ilgili Atatürk ile ilgili en önemli 2-3 konuyu sayın desek neyi sayarsınız? İlk olarak Hasan Tahsin, ikincisi Dokuz Eylül 1922 İzmir'in kurtuluşu, üçüncü de Atatürk'ün İzmir'e gelişi ve İzmir İktisat Kongresi. İzmir İktisat Kongresi binası nerede? Ben yerini tespit ettim.Otopark yapılmaya çalışıyor. Bir kısmı tescilli ben diğer kısmını da tescilli hale getirmek istiyorum. İktisat Kongresi'ni tekrar yapacak olsak kongre salonu sorunu var" dedi.