GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Ağustos 2024 Cuma 13:19

Vali Elban yangın bölgesinde konuştu: Rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor

Yangınlar ile ilgili bölgeden bilgi veren İzmir Valisi Süleyman Elban, “Tüm araçlarımız bu yangın için hazır bekliyor. Ancak teknik olarak saatte 80 kilometreye yakın hızla esen rüzgarda hava araçları çalışmakta zorlanıyor. Hatta birkaç tehlike de yaşadı arkadaşlarımız. Rüzgarın hızı bir miktar azalırsa müdahalemiz havada çok hızlanacak” diye konuştu

EGEDESONSÖZ - İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesinde devam eden orman yangınına yakın bölgelerdeki bazı evlerin tahliye edildiğini, bölgede saatte 80 kilometreye ulaşan rüzgarın da hava araçlarıyla müdahaleyi zorlaştırdığını söyledi.

Yangın bölgesinde gazetecilere açıklama yapan Elban, salı günü Yamanlar Dağı'nda başlayan yangının perşembe günü büyük ölçüde söndürüldüğünü anımsattı.

Dün akşam, söndürülmüş alan içinde kalan büyük odun ve kütüklerdeki kıvılcımın saatteki hızı 70-80 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle tekrar harlandığını ifade eden Elban, Karatepe mevkisinde devam eden yangına hava araçlarının gece müdahale edemediğini belirtti.

Orman ekipleri, AFAD, Jandarma, itfaiye, belediye ve polis ekiplerinin yangına müdahale ettiğini dile getiren Elban, ormanın başladığı yerin yerleşim yerlerine çok yakın olduğunu, bu nedenle de çalışmaların ciddi manada güçleştiğini söyledi.

TAM OLARAK KONTROL ALTINA ALINMIŞ DEĞİL
Yangınlarla ilgili bilgi veren Vali Elban, “Destek ile ilgili su araçları ve iş makineleri ile birlikte ormanımızın, emniyetimizin, jandarmamızın, itfaiyemizin, belediyelerimizin yaklaşık binin üzerinde personeli ile yoğun bir gayret var. Yangın 4-5 gündür öğleden sonra da devam ediyor. 2 ayrı bölgedeki yangın nispeten kontrol altına alınmış gibi gözüküyor ama özellikle Örnekköy ve Doğançay’ın aşağı taraflarında mahallelere doğru ilerlemiş durumda. Şu an çok büyük bir risk ve can kaybı olmamakla birlikte, bu bölgelerde yangın kontrol altına alınmış değil” ifadelerini kullandı.

Bazı yerleşim alanlarının boşaltıldığını belirten Elban, “1 köyümüzü tahliye ettik. Doğançay Mahallesi dahil yangına yakın bazı evleri tahliye ettik” diye konuştu.

YETER Kİ RÜZGAR AZALSIN
Rüzgar nedeniyle hava araçlarının tam anlamıyla çalışamadığını belirten Elban, “Şu anda bu sabah itibariyle bölgemizde 6 yangınımız vardı; 5’i söndürüldü. Tüm araçlarımız bu yangın için hazır bekliyor. Ancak teknik olarak saatte 80 kilometreye yakın hızla esen rüzgarda hava araçları çalışmakta zorlanıyor. Hatta birkaç tehlike de yaşadı arkadaşlarımız. Rüzgarın hızı bir miktar azalırsa müdahalemiz havada çok hızlanacak. Ancak bu şartlarda öncelikle müdahalede bulunan personelimizin can güvenliği ciddi derecede tehlike altında; zaten bu aşırı rüzgarda müdahalede çok da verim alınamıyor. Tüm hava araçları müdahale için bekliyorlar, yeter ki rüzgarda bir miktar azalma olsun” ifadelerini kullandı.