GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
6 Mayıs 2022 Cuma 12:11

Uzunderelileri sevindiren karar... Büyükşehir'in o planları Danıştay'dan döndü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Uzundere Köyü’nün yanı başına katı atık transfer merkezi, asfalt plent merkezi ve temizlik işleri şantiyesi yapılmasının önünü açan imar planları Uzunderelilerin açtığı dava sonucunda Danıştay tarafından da iptal edildi. Karar köylüler tarafından sevinçle karşılandı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Karabağlar sınırları içerisindeki Uzundere Köyü’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen katı atık transfer merkezi, asfalt plent merkezi ve temizlik işleri şantiyesi planları bir kez daha yargıdan döndü. Köyün yanı başında kalan 11305 ada 25 parselin 20 hektarlık kısmını konut dışı kentsel çalışma alanından belediye hizmet alanına çevrilmesi yönelik 2017’de yayınlanan imar planları yerel mahkemenin ardından Danıştay’dan da döndü.

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği ve 13 köylü tarafından açılan iptal davası sonucunda ilk olarak İzmir 6. İdare Mahkemesi bilirkişi raporları doğrultusunda planları iptal etmişti. Mahkeme kararında, planların 1/25.000'lik İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni planlarında belirtilen ‘Yeşil Kuşak’ stratejisini zedeleyici nitelikte ve 1/100.000'lik İzmir Manisa Planlarına aykırı olduğunu belirtmişti. Ayrıca kararda; plan değişiklikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu da dile getirilmişti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yerel mahkemenin kararını temyize taşıyarak bozulmasını istedi ancak Danıştay 6. Dairesi de oybirliği ile Uzundere köylülerini haklı buldu.

‘KÖYLÜMÜZÜN GÖZÜ AYDIN’

Köylülerin sevinçle karşıladığı mahkeme kararı ile ilgili Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği’nden yapılan açıklamada  “Köylümüzün, doğanın ve hayatlarımızın talan edilmesine her daim itiraz edenlerin gözü aydın..!” denildi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE ÇAĞRI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

300 yıllık geçmişiyle Tahtacı Türkmen Alevilerince kurulan, şehrin en eski yerleşimcilerinin içinde yaşadığı bu kadim topraklarda son yıllarda RANT AMAÇLI çeşit çeşit proje ve planlarla üstümüzde kurulmaya çalışılan baskılara direnmeye çalışan, geleneksel yaşamını kırla ve canlılarla birlikte devam ettirme çabası taşıyan Uzundere Köylüleri olarak birlikte Büyükşehir Belediyesine sesleniyoruz:

Çekin Elinizi Köyümüzden ! Doğanın ve yerleşik köy hayatımızın tahribatına karşı ikili davranmayın..!

Ekolojiye,tarıma,zeytine ve daha nicesine aşkla bağlılıklarını dillendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Uzundere Havzası'ndaki kaçak onlarca doğa katili firmaya göz yummaya devam ettiği yetmezmiş gibi molozlarıyla dere yataklarımızı doldurmuş, dahası köyümüzün yanı başına Çöp Toplama Merkezleri inşa etmeye kalkmış,dava savunmalarında yüzlerce yıllık ulu zeytin ağaçlarına- kendi kendine yetişen bodur bitki-dahi demiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesinin köyümüz çevresindeki kaçak işletmelerin faliyetlerini sonlandırma yönünde hiçbir çaba göstermemesinden anladığımız, Uzundere Köyü'nün  kadim geçmişi,doğası,deresi tarım arazileri yok olsun ve bu yok oluş sürecinde bizim de çorbada tuzumuz olsun anlayışıdır.

İzin Vermeyeceğiz !

Büyükşehir Belediyesinin göz yumduğu kaçak işletmeler yetmezmiş gibi kendi eliyle yaratmak istediği Çevre felaketine Danıştay dur demiştir.

Haklarımızın ve Hayatlarımızın Yok Sayılmasına İzin Vermeyeceğiz!

Uzundere Köyünü Yaşatacağız..!