GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Kasım 2023 Cumartesi 09:59

Üzümün başkentinin canına okuyacak karar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, zararı bilimsel makalelere konu olan ‘antimon’ isimli madenin çıkarılması için kayyum tarafından yönetilen Koza Altın’a izin verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ –Darbe girişimi sonrasında TMSF tarafından el konulan Koza Altın İşletmeleri’nin Manisa’da hayata geçirmek istediği ‘Antimon Madeni Açık Ocak İşletmesi’ ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi.

Bakanlık proje için ‘ÇED Gerekli Değil’ kararını verdiğini duyurdu. Proje tanıtım dosyasına göre Alaşehir’in Bahadır Mahallesi’ndeki 21,23 hektarlık ÇED sahasında 3 yılda 124 bin 800 ton antimon çıkarılması planlanıyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne bağlı parsel sorgu sistemine göre orman alanlarında kalıyor.  Ocak sahasının en yakın yerleşim alanına olan uzaklığı 140 metreye kadar düşecek. Hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması bekleniyor.

Proje sahasının yakınlarda üzüm bağları ve tarım arazileri bulunuyor. Proje sahasında 3 endemik bitki türü tespit edilmiştir. Tespit edilen endemik türler; Campanula lyrata Lam. Subsp. Lyrata, Dianthus carmelitarum Reut. ex Boiss. ve Stachys cretica L. subsp. smyrnaea Rech.dir.



KALP VE AKCİĞER PROBLEMİ
Endüstri alanında kullanılan bir ağır metal antimona yüksek seviyelerde kalan işçilerde yapılan araştırmalarda antimon tozunun solunmasının kalp ve akciğer problemlerine, mide ağrısına, ishale, kusmaya ve mide ülserlerine neden olabileceği ortaya konuldu.