GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
14 Şubat 2024 Çarşamba 11:19

Üzümün başkentine kömür ocağı!

Üzüm başkenti olan Akhisar’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği açılması planlanan kömür ocağı ile ilgili ÇED süreci başlattı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan Gediz Havzası’nın başı jeotermal enerji santrallerinin ardından maden ocakları ile tehlikede.

Üzüm ve zeytinliklere sahip havzada kömür ocağı açılması için ÇED süreci başlatıldı. Ankara merkezli B-ERK Madencilik Şirketi’nin yaptığı başvuruyu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk onayı verdi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket Akhisar’ın Hacıibrahimler Mahallesi sınırlarındaki bin 818 hektarlık ruhsat alanının 24,50 hektarlık kısmında yılda 300 bin ton kömür çıkarmayı planlıyor.

ORMAN VE TARIM ARAZİSİ
İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre ÇED sahasının büyük bir kısmı orman vasıflı alanda kalırken bir kısmı ise tarla vasıflı alanda kalıyor. Ocak sahasının etki alanında tarım arazileri de yer alıyor. Ocak sahasının en yakın konuta olan uzaklığı ise 120 metreye kadar düşecek.



EN AZ 46 YIL
Şirket, proje için 9 milyon 650 bin TL bütçe ayırırken proje ömrünün ise en az 46 yıl olması bekleniyor.  Proje kapsamında ocak sahasından çıkarılacak kömür kamyonlara yüklenerek satışa sunulacak ve talep edilen yerlere sevk edilecek.

Ayrıca, ÇED sahası aynı zamanda Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa'nın  Yaban  Hayatı  ve  Doğal Yaşama Ortamlarının  Korunması  Sözleşmesi’ne göre korunması gereken canlıların yaşam alanı.

Ticaret Sicil’de kayıtlara şirketin sahibi Eyüp Kuru isimli iş insanı iken şirketin Tokat’ta da kömür ocağı bulunuyor.