GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
15 Mayıs 2024 Çarşamba 09:16

Uzmanından astım hastalarına uyarı: Maskesiz dışarıya çıkmayın!

Çöl tozlarının astım hastaları için çok büyük bir tehlike olduğunu belirten Dr. Bilge Salık, “Bahar aylarındayız ve bu aylar astım hastaları için sıkıntılı aylardır. Buna bir de çöl tozları eklenince, sıkıntı daha da büyüyor. Astım hastaları mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasın. Çıkmak zorundaysa da mutlaka maske takmalı” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir, beş gündür Afrika ve Arabistan’tan gelen çöl tozunun etkisi altında. Hava kalitesini bir hayli düşüren çöl tozu, özellikle astım hastaları için çok büyük bir tehlike oluşturuyor. Çöl tozundan etkilenerek astımı tetiklenen hastalar, hastanelere akın ederken, hekimler bu konuda uyarılarda bulunuyor.

ŞİKAYETİN SEBEBİ ÇÖL TOZU MU, YOKSA BAHAR HAVASI MI?
İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Salık, bahar aylarında olduğumuzu hatırlatarak, “Bu aylarda astım hastalarının şikayetleri artar, hastanelere başvurular yoğunlaşır” dedi. Şu dönemde hastaneye başvuran hastaların çöl tozundan mı yoksa her bahar döneminde yaşanan sıkıntılardan dolayı mı geldiği konusunda net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Dr. Salık, şunları söyledi:

ASTIM HASTALARI MÜMKÜN OLDUĞUNCA DIŞARI ÇIKMAMALI
“Bahar ayları, astım hastaları için zor aylardır. Bu dönemde astım atakları, mevsimsel olarak artar. Çöl tozlarının da astım hastaları için çok büyük risk olduğu ortadadır. Hastaneye astım şikayetiyle başvuran hastaların çöl tozundan mı etkilendiği, ya da bahar döneminde görülen ataklardan birini mi yaşadığı konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değil. Astım hastaları, içinde bulunduğumuz zor bahar aylarında özellikle ilaçlarını aksatmadan kullanmalılar. Üst solunum yolu rahatsızlığı olanlar, özellikle de astım hastaları, çöl tozu soluyarak krizle karşı karşıya kalmamak için mümkünse dışarı çıkmamalılar. Eğer evden dışarı çıkmak gibi bir zorunlulukları varsa, mutlaka maske takmalılar.”