GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
26 Haziran 2022 Pazar 10:43

Urlalı kadınlar, üretime doymuyor... Enginar bitti sıra bamyada!

Pandemi döneminde olduğu gibi sezon da kadın üreticilerin katma değerli hale getirdiği enginarların hem yurt içine, hem yurt dışına satıldığını, tarlada tek enginar dahi kalmadığını belirten Urla Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sibel Uyar, “İkinci ürün olarak bamyaya odaklandık. Coğrafi işaretli Bornova’nın kınalı bamyası ile bu yıl da üreticilerimizi kazandıracağız” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Urla Belediyesi’nin geçmiş dönem Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın 2014 yılında kurduğu Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, her yıl daha da güçlenerek yoluna devam ediyor. Geçen yıl Avusturya ve Dubai’ye enginar ihraç eden kooperatif, bu sezon da Avusturya ve Dubai’ye enginar yolladı. Ayrıca Türkiye’nin 81 vilayetine Urla’nın ünlü sakız enginarını yediren kooperatif, üretici kadınları kazandırmaya devam ederken, ikinci ürün olarak da bamyaya yoğunlaştı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ikinci ürün olarak coğrafi işaretli Bornova’nın ünlü kınalı bamyası üreten kadınlar, yeni sezon ürünü yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

AVURTURYA VE DUBAİ’YE İHRACAT YAPILDI
Bu yıl yaşanan don olayı nedeniyle verimli bir sezon yaşamadıklarını belirten Urla geçmiş dönem Belediye Başkanı ve Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sibel Uyar, “Geçen yıla göre daha az miktarda enginar elde ettik. Çok verimli bir yıl değildi ama kooperatif olarak üreticilerden ürünlerini aldık. Elimizde, tarlamızda enginar kalmadı” dedi. Zincir mağazalara katma değerli enginar sattıklarını, bir kısmını ihraç ettiklerini belirten Uyar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“ İhracat kalemlerimiz vardı, ürünlerimizin bir kısmını ihraç ettik. Avusturya ve Dubai’ye hatırı sayılır miktarda enginar satışı yaptık. Hiç kimsenin tarlada bir tane bile enginarı kalmadı. Türkiye’nin tüm vilayetlerine online üzerinden satış yapıyoruz zaten. Daha geçen hafta Malatya’ya yüklü miktarda enginar gönderdik. Turistik bölgelerdeki oteller bizim ürünlerimize inanılmaz ilgi gösteriyor. Oralardan gelen bir referansla Malatya’dan da talep geldi. Bu sezon hiçbir üreticimiz mağduriyet yaşamadı. Enginarı çanak, yapraklı olarak satışa sunuyoruz. Bebek enginar taleplerine yetişmekte zorlandık. Ayrıca Enginar püresi, enginara özel sos da üretiyoruz. Enginar reçelimiz de çok tuttu. Bu yıl elimizdeki enginarların tamamını sattık. Festivalin de faydası oldu. İki senedir pandemiyle uğraşıyorduk ama o süreçte bile enginarımızı satıyorduk. Bu yıl çok daha rahat bir şekilde enginarımızı pazarladık.”

İKİNCİ ÜRÜNÜMÜZ, KINALI BAMYA
Urlalı üreticilerin enginardan sonra ikinci ürün olarak bamyaya yöneldiğini anlatan Sibel Uyar, “Urla Sakız Enginarı gibi Bornova’nın kınalı bamyası da coğrafi işaretli bir üründür. Üreticilerimiz, enginarı bitirdikten sonra ikinci ürün olarak bamya üretimine geçti” dedi ve şunları söyledi:

“İki senedir kınalı bamya da üretiyoruz. Çok meşakkatli bir ürün olmasına rağmen herkes büyük bir keyifle, mutlulukla bamya üretiyor. Bornova’da kınalı bamyanın yetiştirileceği yer kalmayınca, bu değerli ürünü Urla olarak bizler üretiyoruz. Kooperatif olarak yerli ürüne sahip çıkıyoruz. Katma değerli ürünler üretiyoruz, ürünlerimizi işliyoruz. Bamyanın tazesinin yanı sıra turşusu ve kurutulmuşu da ürün yelpazemiz içinde yer alacak. En büyük sevincimiz, mutluluğumuz, üreticilerimiz artık tarlada ürünü kalmıyor. Ürün elimde kalacak diye kaygılanmıyor. Bir grup üreticimiz nohut üretiyor. Onları da kooperatif olarak alıyoruz, pazarlıyoruz. Çağla üretiliyor, dağ kekiğimiz var, onları da alıyoruz, üreticimizin yüzünü güldürüyoruz.”