GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
28 Nisan 2024 Pazar 08:13

Ulusal Et Konseyi, dana karkasın fiyatını açıkladı: 17,5 lira düştü ancak...

Et piyasasına yön veren Ulusal Et Konseyi, 25 Nisan’daki toplantıda dana karkasın kilo fiyatını 377,5 liradan 360 liraya düşürdü ancak kasaplar “Biz iki haftadır en düşük 400 liradan alım yapıyoruz. Bu nasıl iş?” diye soruyorlar. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Konsey’in fiyat düşürmesinin, piyasada da etin fiyatının düşeceği anlamına gelmediğini söyledi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Et Konseyi’nin 4 Ocak’ta Ege Bölgesi için belirlediği dana karkasın kilo fiyatı 262,5 lirayken, bu rakam 22 Şubat’ta 310,90 lira, 4 Nisan’da 367,5 lira, 18 Nisan’da 377,50 lira oldu. Konseyin bu hafta yaptığı toplantıda dana karkasın yine Ege Bölgesi için kilo birim fiyatı, 17,5 lira azalarak 360 liraya geriledi. Ancak kasapların, konsey karkası 367,5, 377,5 lira yaptığı dönem de dahil olmak üzere, 360 liraya indiğinde de alım yaptıkları fiyatın en düşük 400 lira olduğunu öne sürdüler.

ŞENKARA: KONSEY O RAKAMA NASIL ULAŞTI, BİLEMİYORUM
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Ulusal Et Konseyi’nin belirlediği fiyattaki düşüşün, piyasada satılan etin fiyatının da düşeceği anlamına gelmediğini söyledi. Başkan Şenkara, konseyin ortaya koyduğu rakamla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ulusal Et Konseyi, ortalama fiyatlarla değerlendiriyor. Ortalamaya yakın fiyatlar elde ediyorlar zaman zaman. Bir kere hayvan kesim sayısı çok azaldı. Ulusal Et Konseyi, kaç mezbahanın yaptığı kesimden aldığı verilerle bu fiyatı belirledi; yoksa borsa tescili üzerinden mi yaptı, bilemiyorum. Biz borsa tescili yaparken bir fiyat belirleriz ve o fiyat üzerinden kesim fiyatlarını gerçekleştiririz. Üretici, mevcut piyasa koşullarından dolayı malını o fiyattan vermek istemiyor. Eğer verirse, yeniden üretemeyeceğini biliyor. Böyle bir durum varken, et fiyatlarının düşeceğini yorumlamak pek doğru bir yaklaşım olmaz.”

BİZ DE 400 LİRADAN DAĞITIM YAPTIK
Kendisinin aynı zamanda bir et toptancısı olduğunu belirten Oda Başkanı Melih Şenkara, geçtiğimiz hafta pazartesi günü 400 liradan dağıtım yaptıklarını açıkladı. Başkan Şenkara, etin kategorilendirilmesi gerektiğinin altını çizerken, şunları söyledi:

“Sonuç itibariyle biz kasaplar, belli bir malı belirlenmiş tek fiyat üzerinden almıyoruz, alamıyoruz. Dana karkas 400 lira ama biz 415 liradan da alıp kesim yapabiliyoruz, 390 liradan da kesebiliyoruz. Hayvanın şekli cemali ve cinsine göre rakamlar değişiklik gösterebiliyor. Burada en büyük sıkıntıya değinmek istiyorum. Yıllardır ette kategorilendirme yok, eti kategorilere sokmamız lazım, diyorum; birinci kalite, ikinci kalite, üçüncü kalite, şeklinde... Avrupa’da, ABD’de olan bir şeyden bahsediyorum. Ben aynı zamanda bir et toptancısıyım. Biz de son et dağıtımında, yani geçtiğimiz hafta pazartesi günü, karkas fiyatı 400 liradan dağıttık. Önümüzdeki hafta ne olur, bilemiyorum. Belki 410 olur, belki 390 lira olur. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, Ulusal Et Konseyi’nin açıkladığı 360 lira fiyatı nedeniyle bir piyasada et fiyatında bir düşme söz konusu değildir.”

ET NASIL KATEGORİLENDİRİLİR?
Bir kilo kıymanın farklı fiyatlarla satılabildiğini belirten Oda Başkanı Melih Şenkara, etin kategorilendirilmesiyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Yatık inek (yaşlanmış, ayağa kalkamayan) dediğimiz bir inek kesildiyse, onun etini satıyorsa, 520 liraya satarsın. Dişi bir hayvan ama yatık değilse, onun etini 570 liradan satarsın. Büyük sanayi tipi 400 kilo üzeri dana kesiyorsa, 580-600 lira arasında satabilir. Besili, güzel hayvan dediğimiz tezgahlık hayvanın etini 620-650 lira aralığında satabilir. Süt dananın etini 700-720 lirayı bulur. Kategoriden kastım budur.”