GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Eylül 2022 Çarşamba 13:00

UKOME önce kapattı, sonra açtı… Trafik kazaları ardı ardına!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME kararıyla kapatıp sonra yeniden açtığı tarihi Bergama Akropol Örenyeri’ne çıkan yolda trafik kazaları arttı.  Eğimli ve bozuk yolda bazı araçlar takla atarken çok sayıda kazada yaralananlar oldu. Vatandaşlar, gerekli düzenleme yapılana kadar teleferikle de çıkılabilen örenyeri yolunun trafiğe kapatılmasını istedi.

EGEDESONSÖZ-  Dünya Kültür Miras listesine giren Bergama (Pergamon) Akropolü’nü görmek için binlerce kişi ziyaret gerçekleştirirken ulaşım ve bağlantı yollarıyla ilgili sorunlar devam ediyor. Bergama Akropol Örenyeri’ne çıkan yolun İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından UKOME kararıyla önce trafiğe kapatıp sonra açması karmaşaya neden oldu.

Teleferikle çıkılabilen ören yerine mahalle arasından giden yolun trafiğe açılması kazaları arttırdı. Yol güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve arazinin eğimli-dik yapısı birçok aracın takla atmasına ve yaralamalı kazalara sebep oldu.  Çok sayıda kişi kazalarda yaralanırken vatandaşlar can ve mal güvenliği nedeniyle sokak aralarından çıkılan yolun tekrar kapatılmasını istedi.

İKİ FARKLI KARAR ÇIKTI
UKOME yaptığı ilk toplantıda teleferiğe çıkan yolu olağanüstü toplantıyla kapatırken Bergama Belediyesi’nden de mevcut bölgede yer alan otopark ve bölgesel park alanlarının imar planlarına işlenmesini istedi.  Kararda, “Kurtuluş Mahallesi Akropol Caddesi'nin Akropol Örenyeri ile Parmak Batıran Caddesi arasında kalan kısmının, Sipahi Sokağın Osmaniye Sokak ile Akropol Caddesi arasında kalan kısmının, Parmak Batıran Caddesi'nin 805 Sokak ile Akropol Caddesi arasında kalan kısmının araç trafiğine kapatılmasına karar verilmiştir” denildi.

Ardından UKOME aradan bir yıl geçtikten sonra söz konusu UKOME Genel Kurul Kararı'nın iptal ederek, “ İzmir Büyükşehir Belediyesi Kıyı ve Sahil Şeridi, Yol, Meydan ve Yeşil Alan Yetki ve Görev Uygulama Yönetmeliği kapsamında ilçe belediyesince projesi tamamlanıncaya kadar söz konusu yolların araç (minibüs, tur otobüsü hariç) trafiğine açılmasına” karar verdi.  Her iki kararda da Bergama Belediyesi’nin yetkilisinin katılmaması dikkat çekti.

MUHTAR: “HERKES O YOLDA ARAÇ KULLANAMAZ”
Bergama Akropol Örenyeri’ne çıkan yolun kendi mahalle sınırları içinde bulunduğunu belirten Kurtuluş Muhtarı Nizamettin Büken UKOME Kararının gözden geçirilmesini istedi. Büken, “Yol çok tehlikeli ve eğimli olduğu için kazalar oluyor. Herkes o yolda araç kullanamaz. Bölgeyi bilmeyen, mahalleden geçmemiş ziyaretçiler aracın direksiyon hakimiyetini kaybederek ya takla atıyor ya da kazalara karışıyor. Biz söz konusu yolun trafiğe tekrar kapatılmasını istiyoruz” dedi. Bergama Akropol Örenyeri’ne çıkışın bulunduğu başka bir karayolunun bulunduğunu, onun da otobüs kazası nedeniyle kapatıldığını anlatan muhtar Büken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nden yolun asfatlanarak düzenlenmesini istedik. Ne yazık ki bu talebimiz gerçekleşmedi.  Yol ve ulaşım ağıyla ilgili ciddi problemler var. Teleferik ücretleri vatandaşa pahalı geldiği için kendi başlarının çaresine bakmaya çalışıyorlar. Taksi ve dolmuş sistemiyle uygun fiyata ring yapılabilir. Bu konuların tamamı üzerinde çalışılması lazım” diye konuştu. 

ESKİ KARAR

YENİ KARAR