GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
8 Ağustos 2021 Pazar 17:46

Türkiye, 1948'in rekorunu Tokyo'da kırdı

Tokyo 2020 olimpiyatları sona erdi. Türkiye, 1948'deki olimpiyat rekorunu toplamda 13 madalyaya ulaşarak egale etti.

Koronavirüs gölgesinde düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, Japonya Olimpiyat Stadı’nda gerçekleştirilen kapanış töreniyle tamamlandı. Üç yıl sonra düzenlenecek olimpiyatlara Paris ev sahipliği yapacak.

Türkiye, 18 branşta 108 sporcuyla oyunlarda yer alırken 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz madalyanın sahibi oldu. Buse Naz Çakıroğlu kadınlar boksta Türkiye’ye ilk madalyayı, Busenaz Sürmeneli ise ilk altın madalyayı getirerek tarihe geçti.

Mete Gazoz ise elde ettiği altın madalyayla Türkiye’ye olimpiyat tarihinde okçuluktaki ilk madalyasını kazandırdı.

Okçuluğun yanı sıra Türkiye, artistik cimnastik ve karatede de ilk kez madalya elde etti. Paralel barda Ferhat Arıcan bronz, karatede ise Eray Şamdan gümüş madalyanın sahibi oldu.

Tekvando’da Hakan Reçber ve Hatice Kübra İlgün bronz madalya kazandı. Tekvandoda elde edilen iki madalya Türkiye’nin 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’ndaki ilk madalyalarıydı.

Kırgız rakibi Aiperi Medet Kyzy'i yenerek bronz madalya kazanan Yasemin Adar, olimpiyatlarda madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu. 

Erkekler de ise grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp, serbest stil 125 kiloda ise Taha Akgül bronz madalya kazandı.

Karate erkekler katada ise Ali Sofuoğlu, kazandığı bronz madalya ile Türkiye’ye olimpiyat tarihindeki 100. madalyasını getirirken aynı branşta mücadele eden Merve Çoban ve Uğur Aktaş bronz madalyanın sahibi oldu.

Bu sonuçlarla birlikte Türkiye, toplamda 13 madalyaya ulaşarak sayı bakımından en çok madalya topladığı 1948 Londra Olimpiyatları’nı geride bıraktı.