GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Mayıs 2023 Cuma 18:14

Türk seçmenler, savaşın gölgesinde sandık başında!

Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için sandık başına gitti.

Rusya-Ukrayna Savaşı sürerken ülkedeki Türk seçmenler, Türkiye`nin Kiev Büyükelçiliği ile Odessa Başkonsolosluğu`nda kurulan sandıklarda TSİ 09.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı.

Türkiye`nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, yaptığı açıklamada, Ukrayna genelindeki oy kullanma sürecinin 3 gün devam edeceğini söyledi.

Oy kullanma işlemleri için gerekli tüm hazırlıkların etkili şekilde yapıldığını belirten Güldere, "Seçme ve seçilme hakkı demokrasinin olmazsa olmazıdır. O yüzden bu kapsamda yurt dışındaki vatandaşlarımızın bu hakları en iyi şekilde kullanabilmeleri için gerekli hukuki düzenlemeleri uzun süre önce hayata geçirdik." dedi.

Güldere, 14 Mayıs`ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri dahil 6. kez yurt dışında Türk seçmenler için sandık kurulduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Bu kararın ne kadar doğru olduğunu her seçimde daha fazla yurt dışı seçmenin oy kullanmasından görebiliyoruz. 2014`teki ilk yurt dışı oy kullanma döneminde yüzde 20`yi bulmayan oy verme oranı 2018`de yüzde 50`yi aştı. Bu sene de şu ana kadar 1 milyon 150 binin üzerinde oy kullanılmış durumda."

Ukrayna`da süren savaş nedeniyle ülkedeki Türk vatandaşlarının sayısının azaldığını anlatan Güldere, ülkedeki seçmenleri oy kullanmaya davet etti.