GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Haziran 2023 Salı 12:48

Türk-İş ve DİSK ‘asgari ücret’ için ne dedi?

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş bugün açıklanan asgari ücrete tepki göstererek“Bu ülkede yoksulluk sınırı 34 bin TL olarak açıklanıyor. Asgari ücret yoksulluk sınırının üçte biri olarak belirleniyor. Bu ülkedeki emekçilerin emeğinin ucuza satılması anlamına gelir. Türkiye ucuz emek cenneti olarak tarihe bir kez daha geçti” dedi. Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, "Alım gücü artırılarak ülkenin refaha kavuşturulması gerekiyor. Yoksa yüzde yüz zam yapılsa da bir işe yaramaz” açıklamasını yaptı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Yılbaşında, net 8.506 TL olarak açıklanan asgari ücrette gözler şimdi de Temmuz ayına çevrilmişti. Doğrudan 7 milyon kişiyi etkileyen yapılan asgari görüşmelerinde bugün karar çıktı. Gerçekleştirilen üçüncü görüşmede yeni asgari ücret 11 bin 402 TL olarak belirlendi.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, ‘önemli olan artan enflasyonu kontrol altına alabilmek’ dedi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise tepki göstererek yoksulluk rakamının 3’te 1’i olarak açıklandığını söyledi.

SARI: İŞÇİ SINIFININ EMEK GÜCÜ YOK SAYILDI 
Başkan Memiş, yaptığı değerlendirmede “Bu ülkede yoksulluk sınırı 34 bin TL olarak açıklanıyor. Asgari ücret yoksulluk sınırının üçte biri olarak belirleniyor. Bu ülkedeki emekçilerin emeğinin ucuza satılması anlamına gelir. Türkiye ucuz emek cenneti olarak tarihe bir kez daha geçti. Çin ekonomi politikalarını izleyeceğiz diye işçilerin, emeklilerin yaşam standartını yok eden işçi sınıfını kapitalistlere peşkeş çeken bir asgari ücret olarak belirlendi.Bu ücretlerle işçiler, emekliler, çoklu yoksulluk politikalarının içine düşürülerek derin yoksulluk içerisine iteklenmiştir. İşçi sınıfının emek gücü hiçe sayılmıştır. Buna sebep olanlar, yarın itibariyle sevinçle karşılanabilir ancak 40 gün sonra ilk zamlı asgari ücretini alacak emekçilerin alım gücü yüzde 40 azalacaktır. Çünkü 30 Temmuz’da zamlı maaşını alacak ancak gıda ve tüketim mallarındaki artışlar asgari ücretlinin zamlı maaşı eline geçmeden daha kötü duruma girecek ve eriyecektir. Toplumun yüzde 50’sinin derin yoksulluğa itildiği ve asgari ücrete çalıştığı bir toplum haline getirilmeye çalışıyoruz. Buna hep birlikte dur demek zorundayız” şeklinde konuştu.

ÇAKMAK: ALIM GÜCÜ ARTIRILMALI
Türk-İş İzmir Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, “Asgari ücret beklediğimiz doğrultuda açıklandı. Asgari ücretin artması çalışanlar açısından çok iyi. Önemli olan enflasyon bandının korunması. Enflasyonla mücadele edilip alım gücü artırılak katma değer katmamız gerekiyor. Hükümet, işverenlere desteği de arttırdı. Bu da iyi bir sonuç. Alım gücü artırılarak ülkenin refaha kavuşturulması gerekiyor. Yoksa yüzde yüz zam yapılsa da bir işe yaramaz” dedi.