GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Kasım 2021 Çarşamba 13:57

Turizm koruma alanına RES’ten sonra GES!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dikili’deki turizm koruma alanına rüzgar enerji santrali izninden sonra da güneş enerji santrali kurulması için ilk onayı verdi. Projenin halkın katılım toplantısı 6 Aralık’ta olacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ- İzmir'in Dikili ilçesinde bulunan Merdivenli ve Denizköy mahalleleri mevkiinde, Çandarlı RES Elektrik Üretim A.Ş. tarafından hayata geçirilmek istenen ‘Çandarlı Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi’ projesi için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı.

Proje kapsamında halen kısmi olarak işletmede olan 5 ünite kapasiteli Çandarlı Rüzgar Enerji Santraline ek olarak 1 ünite kapasiteli güneş enerji santrali kurulması planlanıyor. Projede güneş santralleri, Karagöl Göleti’nin yanı başına kurulacak ve 68 milyon 715 bin TL’ye mal olacak.

Bahse konu olan bu alan, İzmir-Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içerisinde de yer alıyor. Proje alanı “İzmir Manisa Planlama Bölgesi” 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Alanı” ve “Orman Vasıflı Alan” statüsüne sahip.

Öte yandan projenin halkın katılım toplantısının, 6 Aralık tarihinde yapılacağı açıklandı. Toplantının, yeri ve saati ilerleyen günlerde duyurulacak.

49 YILLIK İZİN VERİLDİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2019 yılında Çandarlı RES Elektrik Üretim A.Ş’ye 49 yıllık üretim lisansı vermişti. Santralin bazı kısımları Çandarlı Göleti uzun mesafeli koruma alanı içinde yer alıyor.

KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ NEDİR?
Tarihî ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı ve/veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve plânlı gelişimi sağlamak amacıyla değerlendirmek üzere sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisi ve Cumhurbaşkanı onayı ile ilân edilen bölgeler olan Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri (KTKGB) bölgesel ve yerel kalkınmayı hedefleyen, büyük ölçekli planlama, alternatif yönetim ve işletme modelleri oluşturmayı amaçlayan bir çalışmadır.