GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Ocak 2022 Cumartesi 09:21

Turizm cennetinde iki bölge için SİT kararı... Çivi bile çakılmayacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir’in Çeşme ilçesindeki iki bölgeyi arkeolojik SİT ilan etti. SİT ilan edilen bölgede bakanlık izni olmadan işlem yapılamayacak.

EGEDESONSÖZ - Resmi Gazete’de yer alan ilana göre İzmir’deki arkeolojik SİT alanlarına yenileri eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu yaptığı incelemeler sonucunda Çeşme Gerimayan Mahallesi’nin Ören ve Kızılalan mevkiinde 2 bölge,  3. derece arkeolojik SİT ilan edildi.

Aralarında Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Müzesi, Çeşme Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olduğu kamu kurumların yazısı üzerine harekete geçen bakanlık yetkilileri bölgede Geç Roma-Erken Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait çatı kiremeti ve seramik parçaları buldu. Parsellerin bulunduğu alanlar aynı zamanda 2’inci ve 3’üncü doğal SİT statüsüne sahip. Arkelojik SİT ilan edilen bölgeler tapuda tarım arazisi, zeytin ağaçlı tarla ve eski köyyeri olarak kayıtlı.

OCAK AÇILAMAYACAK
Bölgeye dair koruma amaçlı imar hazırlanıp bakanlık tarafından onaylanana kadar bölgede yapılacak çalışmalar koruma bölge kurulunun görüşleri alınacak. SİT ilan edilen bölgeden toprak , kum alınamayacak, bu bölgede kireç, taş, tuğla, mermer , kum ve maden ocakları açılamayacak ve toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı dökülemeyecek.

Resmi Gazete’de yer alan ilan şu şekilde:
-İzmir İli. Çeşme ilçesi, Germiyan Mahallesinde, tapunun 273 ada, 1-2-3-4-5-6-7-8-10-11-12-13-14 15-16-17-26 parselleri ile tescil harici alanda, özel ve kamu mülkiyetine kayıtlı bulunan ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı sınırları içerisinde kalan taşınmazlarda yapı kalıntıları ile Geç Roma Erken Bizans ve Osmanlı dönemine ait çatı kiremiti ve seramik parçalarına rastlanılmış olduğundan kararımız eki haritada koordinatları belirtilen alanım 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescilinin uygun olduğuna, taşınmazların tapu kütüğünün beyanlar hanesine derece arkcolojik sit alanı içerisinde kalmaktadır." şerhinin işlenmesine,

-İzmir İli, Çeşme İlçesi, Germiyan Mahallesi'nde, tapunun 264 ada, 6 parsel ile tescil harici alanda, özel mülkiyete kayıtlı bulunan ve kısmen nitelikli doğal koruma alanında kalan taşınmazlarda Geç Roma Erken Bizans ve Osmanlı dönemine ait çatı kiremiti ve seramik parçalarına rastlanılmış olduğundan kararımız eki haritada koordinatları belirtilen alanın 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescilinin uygun olduğuna, taşınmazların tapu kütüğünün beyanlar hanesine "3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalmaktadır." şerhinin işlenmesine.